Διαιτα - Διαιτες, Επιλεγμενα

Χημική Δίαιτα Νάσα ή Δίαιτα Nasa: Αποτελέσματα και Σχόλια

Χημική Δίαιτα Νάσα Nasa
Posted by
δίαιτα νάσα ή δίαιτα nasaΣε αυτό το άρθρο, μάθε τα αποτελέσματα και τα σχόλια μου για τη Χημική Δίαιτα Νάσα ή Δίαιτα Nasa.

Συνήθως δεν υπερασπίζω τις γρήγορες δίαιτες αδυνατίσματος. Κι αυτό γιατί το μόνο που χάνει κανείς κάνοντας μια δίαιτα express είναι υγρά, μυϊκός ιστός κι ελάχιστο λίπος , πράγμα που επιβραδύνει το μεταβολισμό και κάνει μια προσπάθεια απώλεια βάρους ακόμα πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για τη Δίαιτα Νάσα – έτσι για να σας φύγει η απορία, για το οποίο βασίστηκα σε έγκυρες διεθνείς πηγές.

Η δίαιτα νάσα είναι μια χημική δίαιτα, δηλαδή μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από τη χρήση συγκεκριμένων ειδών τροφών, με πολύ χαμηλές θερμίδες.

Η δίαιτα nasa δεν είναι μια δίαιτα μεταβολισμού, ούτε μοιάζει ιδιαίτερα με κάποια πρωτεϊνική δίαιτα, όπως είναι η δίαιτα atkins ή η δίαιτα dukan.

Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές, η δίαιτα νάσα βασίζεται στη βελτιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών τροφών προκειμένου να αποφευχθούν γαστρεντερικά προβλήματα στους ανθρώπους που δουλεύουν σε διαστημικές αποστολές. Αργότερα, το ίδιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε και για έναν άλλο σκοπό: την απώλεια βάρους!

Δίαιτα νάσα: η προέλευση

Το διατροφικό πλάνο της δίαιτας των αστροναυτών βασίζεται σε μια δίαιτα που ανέπτυξε η Nasa για το προσωπικό της που εργάζεται στο διάστημα, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την πρόσληψη θρεπτικών τροφών. Ανεπτυγμένο στο τέλος της δεκαετίας του ’60, αυτό το διατροφικό σύστημα σχεδιάστηκε για να προλαμβάνει πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν οι Αστροναύτες στις αποστολές τους.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την ανάπτυξη αυτού του διατροφικού πλάνου, ανακαλύφθηκε ότι δεν εξυπηρετεί πια μόνο τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών τροφών, αλλά και το ξεκίνημα της απώλειας βάρους μέσω μιας δίαιτας αδυνατίσματος. Ενώ όντως είναι αρκετά αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, η δίαιτα νάσα είναι μια σχετικά εύκολη δίαιτα. Ωστόσο, η δίαιτα των αστροναυτών θα πρέπει να γίνει προσεκτικά διότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η δίαιτα nasa δε μπορεί να γίνει για πολλές μέρες συνεχόμενα, για την ασφάλεια του οργανισμού.

Δίατα nasa: οι αρχές

διαιτα nasaΗ χημική δίαιτα νάσα κρατάει 13 μέρες και μπορεί να επαναληφθεί άλλη μια φορά μετά από ένα διάλειμμα τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Αυτός
ο κύκλος των δυο περιόδων των 13 ημερών, μπορεί να γίνει μέχρι 2 φορές το χρόνο. Η δίαιτα nasa δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν να χάσουν πάνω από 5 κιλά βάρους, λόγω του ότι δε συνιστάται η μακροπρόθεσμή της χρήση.

Οι τροφές που μπορείς να τρως στη δίαιτα νάσα πρέπει να είναι χωρίς λίπος, έτσι δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθόλου λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη για το μαγείρεμα για αυτές τις 13 μέρες. Επιπλέον, η πρόσληψη ζάχαρης απαγορεύεται σε όλες τις μορφές της, έτσι θα πρέπει επίσης να μείνεις μακριά από όλα τα γλυκά για αυτές τις 13 μέρες. Για να επιταχύνεις τη διαδικασία της απώλειας του επιπλέον βάρους, θα πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό κάθε μέρα, που είναι περίπου 8 ποτήρια.

Επειδή η δίαιτα νάσα είναι μια πολύ περιοριστική δίαιτα, δε μπορεί να γίνει πάνω από 13 μέρες, γιατί αλλιώς μπορεί να αναπτύξεις κάποια διατροφική ανεπάρκεια. Έχε υπόψη σου ότι αφού κάνεις τη δίαιτα nasa, θα πρέπει να κάνεις μια δίαιτα συντήρησης, αλλιώς θα ξαναπάρεις γρήγορα πίσω τα χαμένα κιλά.

Για οποιαδήποτε αμφιβολία, παρακαλώ συμβουλέψου τον Γιατρό ή τον διατροφολόγο/διαιτολόγο σου.

Χημική δίαιτα νάσα – υπόδειγμα μενού Διαιτα αστροναυτων μενου

Πρωινό Γεύμα (μια από τις παρακάτω επιλογές):

 1. Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι με άπαχο γάλα, χωρίς ζάχαρη (ή με γλυκαντικό) κι ένα φρούτο
 2. Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι με άπαχο γάλα χωρίς ζάχαρη (ή με γλυκαντικό) κι ένα τοστ

Μεσημεριανό Γεύμα (μια από τις παρακάτω επιλογές):

 1. Ένα πιάτο σούπα λαχανικών, ένα αυγό βραστό και μία μεγάλη ανάμεικτη σαλάτα
 2. Μια τοματοσαλάτα με τριμμένο καρότο μαζί με δυο-τρία σφικτά βρασμένα αυγά
 3. Μια μερίδα ψάρι ή κρέας ή κοτόπουλο, ψητά ή στον ατμό με μια ανάμεικτη σαλάτα

Απογευματινό Σνακ:

Όπως το πρωινό γεύμα.

Δείπνο (μια από τις παρακάτω επιλογές):

 1. Ένα πιάτο σούπα λαχανικών, ένα ψητό στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα κι ένα μέτριο πιάτο πράσινη σαλάτα ή ψητά/βραστά λαχανικά (εκτός από πατάτες, καλαμπόκι και καρότα)
 2. Μια φρουτοσαλάτα με ένα βραστό αυγό
 3. Ένα φιλέτο άπαχου κρέατος με μια μέτρια ανάμεικτη σαλάτα

Αυτό λοιπόν είναι το μενού για τη χημική δίαιτα νάσα ή δίαιτα nasa, την οποία προσωπικά δεν προτείνω και δε βρίσκω υγιεινή για πολλούς λόγους. Αυτό που προτείνω είναι μια υγιεινή διατροφή μαζί με κατάλληλη γυμναστική στους υγιείς ενήλικες που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους. Μπορείς να δεις παρακάτω τα βασικά:

Το πλάνο απώλειας βάρους και λίπους που προτείνω προσωπικά αντί για τη δίαιτα νάσα

υγιεινός τρόπος ζωήςΑν αναρωτιέσαι ποιο κατά τη γνώμη μου είναι το σωστό πλάνο προσέγγισης της διατροφής και της άσκησης για να χάσεις το περιττό σου
βάρος από το ΛΙΠΟΣ του σώματος
κι όχι από άλλες πηγές, τότε θέλω να λάβεις υπόψη σου σοβαρά τις παρακάτω συμβουλές. Αυτές είναι αποδεδειγμένες μια προς μια οτι δουλεύουν, βάσει της επιστήμης και της εμπειρίας μου, και είναι το μόνο που θα χρειαστείς για να πετύχεις τους στόχους σου για να έχεις το ιδανικό σου βάρος:

 1. Πρώτον, κάνε κλικ στην εικόνα του βίντεο πάνω δεξιά, βάλε το email σου στη φόρμα που θα εμφανιστεί, και θα πάρεις όλα μου τα μυστικά και συμβουλές υγείας, απώλειας βάρους και φυσικής κατάστασης, σε εύπεπτη μορφή μια φορά την εβδομάδα εντελώς δωρεάν.
 2. Το θέμα δεν είναι πόσο βάρος θες προσωπικά να χάσεις, αλλά πόσο πρέπει να ζυγίζεις ιδανικά, και να μπορείς να το διατηρήσεις αυτό, όχι μόνο για μια καλή εμφάνιση αλλά και για πραγματική υγεία και πρόληψη όλων των δυτικών ασθενειών. Όλες οι γυναίκες καθώς κι οι άντρες που δεν είναι ιδιαίτερα μυώδεις και δε γυμνάζονται με βάρη, θα πρέπει να έχουν ένα Δείκτη Μάζας Σώματος 18-25. Βρες λοιπόν πόσο ακριβώς πρέπει να ζυγίζεις για ένα ΔΜΣ 20-21 που είναι ο ιδανικός για μια γυναίκα, κι αφαίρεσε το από το τωρινό σου βάρος. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των κιλών που ΠΡΕΠΕΙ να χάσεις.
 3. Όταν χάνεις βάρος, δεν χάνεις μόνο λίπος, που είναι το επιθυμητό – χάνεις πάντα κι ένα ποσοστό μυών και υγρών. Οι μυς είναι ενεργός ιστός, δηλαδή καίνε θερμίδες, κι είναι η βάση του μεταβολισμού μας. Εκτός αυτού, οι μυς κι ο σκελετός είναι αυτοί που προσδίδουν σχήμα στο σώμα μας. Το λίπος είναι παθητικός ιστός, δηλαδή δεν κάνει τίποτα, απλά κάθεται εκεί και μας «προστατεύει» από τυχόν λοιμούς σαν μια εφεδρική πηγή ενέργειας. Όσο πιο χαμηλές θερμίδες έχει μια δίαιτα που κάνεις (όπως όλες οι δίαιτες express) σε συνδυασμό με έλλειψη σωστής άσκησης, τόσο πιο πολύ χάνεις υγρά και μυϊκό ιστό. Αυτό καταστρέφει το μεταβολισμό σου και κάνει την επανάκτηση του χαμένου βάρους πιο «express» απ’ότι ήταν η δίαιτα που έκανες. Από την άλλη μεριά, όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή κι η θερμιδική σου κατανάλωση σε συνδυασμό με σωστή άσκηση, τόσο περισσότερο θα καις λίπος ενώ συγχρόνως τονώνεις τη μυϊκή σου μάζα. Αυτό αυξάνει το μεταβολισμό σου, κάνοντας τη διατήρηση του νέου σου βάρους (σε συνδυασμό ΠΑΝΤΑ με μια δίαιτα συντήρησης) παιχνιδάκι. Το έπιασες;
 4. Πάμε λοιπόν στις οδηγίες: καταρχήν, όχι δίαιτες express που καταστρέφουν το μεταβολισμό, αλλά:
 5. 5-6 μικρά γεύματα τη μέρα, μοιρασμένα χρονικά, πράγμα που κρατάει το μεταβολισμό σου ψηλά συνέχεια.
 6. 1-2 ποτήρια νερό 10’ πριν από κάθε γεύμα (συνολο 6-8 το ελάχιστο), πράγμα που σου προκαλεί πιο εύκολο κορεσμό, βοηθάει τη λιποδιάλυση καθώς και όλη την υγεία σου, μιας κι αποτελούμαστε από 70% νερό!
 7. Μηδέν αλκοόλ που επιβαρύνει το συκώτι. ΓΕΓΟΝΟΣ: το συκώτι είναι το ΜΟΝΟ όργανο του σώματός μας που καίει το λίπος.
 8. Μηδέν φανερή ζάχαρη σε ροφήματα και γλυκά – κρυφή ζάχαρη παίρνουμε ούτως ή άλλως σε πολλά άλλα τρόφιμα, ακόμα και στα φρούτα.
 9. Στέβια ή λίγο ξυλιτόλη ή λίγο φρουκτόζη μόνο στον καφέ που είναι φυσικά γλυκαντικά – η ασπαρτάμη κι η σουκραλόζη, είναι χημικές ουσίες που εκτός από το να υποσκάπτουν την υγεία μας, προκαλούν ανισορροπίες στο σάκχαρο του αίματος, αυξάνοντάς μας την επιθυμία για γλυκά και ακυρώνοντας τις προσπάθειες μας να το διατηρήσουμε ισορροπημένο. Το δε πιο παλιό γλυκαντικό ζαχαρίνη, που πια είναι σπάνια φανερό (βλέπε ροζ φακελάκια του θανάτου Sweet N’Low), είναι πια αποδεδειγμένα καρκινογόνο. Ακόμα καλύτερο είναι να πίνεις τα ροφήματά σου σκέτα, χωρίς γλυκαντικά ή ζάχαρη.
 10. Τέρμα στα άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, γλυκά, αναψυκτικά (κακοί-απλοί υδατάνθρακες). Ολικής αλέσεως δημητριακά και ζυμαρικά, αναποφλοίωτο ρύζι και πατάτες (καλοί-σύνθετοι υδατάνθρακες) θα φας μόνο αφού είσαι ΗΔΗ στο ιδανικό σου βάρος, και σε πολύ μικρές ποσότητες (1-2 φέτες μαύρο ψωμί τη μέρα, π.χ.).
 11. Η διατροφή σου πρέπει να επικεντρώνεται στην άπαχη πρωτεΐνη (κυρίως από κοτόπουλο, ψάρι, αυγά κι άπαχο κόκκινο κρέας), ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, όσπρια, παραδοσιακό γιαούρτι (τα κοινά γάλατα και τυριά προκαλούν αλλεργίες, δυσπεψίες κι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό), φρούτα κι άφθονα λαχανικά, όσο δυνατόν περισσότερο βιολογικά.
 12. Από διατροφικά συμπληρώματα, απαραίτητα πια θεωρούνται καθημερινά μια καλή πολυβιταμίνη με μέταλλα σχεδιασμένη για το φύλο σου. Η τροφή μας σήμερα είναι τραγικά ελλιπής σε θρεπτικά στοιχεία, όσο καλά ή βιολογικά κι αν τρως. Οι δε απαιτήσεις μας σε θρεπτικά στοιχεία είναι διαφορετικές κι εξειδικευμένες, ανάλογα το φύλο, την ηλικία και τον τρόπο ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι καλό να επενδύσεις σε μια ποιοτική πολυβιταμίνη με μέταλλα κι ένα καλό συμπλήρωμα με Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα Ω-3 λιπαρά είναι το θαύμα της διατροφής, αφού ωφελούν συγχρόνως καρδιά, εγκέφαλο, αρθρώσεις, ανοσοποιητικό, μέχρι και τη διάθεσή σου – αν δε τρως λιπαρό ψάρι δυο-τρεις φορές τη βδομάδα, έχεις πιθανότατα έλλειψη Ω-3!
 13. Μια μέρα την εβδομάδα μπορείς να τρως και να πίνεις ό,τι θες ελεύθερα, ικανοποιώντας τις επιθυμίες σου και ξεμπλοκάροντας το μεταβολισμό σου. Αν η μία μέρα όμως γίνουν δύο, το έχασες το παιχνίδι.
 14. Κράτα ένα ημερολόγιο με το τι τρως και τι πίνεις κάθε μέρα, καθώς και την ώρα που το καταναλώνεις. Μη φας ή πιείς τίποτα αν δεν το γράψεις εκεί – αυτό και μόνο αν κάνεις, δε θα το πιστεύεις τι αποτελέσματα θα έχεις, κι οι λόγοι είναι πολλοί για να τους αριθμήσω εδώ.
 15. Οι παραπάνω συμβουλές είναι η βάση της λεγόμενης Paleo Diet που σαρώνει αυτή τη στιγμή στην Αμερική, η οποία αναφέρεται στα τρόφιμα που έτρωγε ο παλαιολιθικός άνθρωπος κι είναι πιο κοντά στο γενετικό μας πρότυπο, πριν τη βιομηχανοποίηση των τροφών.
 16. Να κοιμάσαι 7-9 ώρες συνολικά τη μερα, που είναι το προτεινόμενο για τους ενήλικες 18-60 ετών. Οτιδήποτε έξω απο αυτό, ρίχνει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σου, σου κλέβει ενέργεια, διαταράσσει τις ορμόνες και αυξάνει την όρεξη για γλυκά.
 17. Όσον αφορά την άσκηση, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις το σύντομο πρόγραμμα μου γυμναστικής για το σπίτι με το βάρος του σώματος “4Χ4″ 3 φορές την εβδομάδα, μαζί με 30-60 λεπτά καθημερινά γρήγορο περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι. Έτσι δουλεύεις όλες τις πτυχές της φυσικής κατάστασης (δύναμη, αντοχή κι ευλυγισία) και τονώνεις συγχρόνως το μυϊκό σου σύστημα, που είδες πόσο σημαντικό είναι για το μεταβολισμό σου. Μην ξεχνάς να κάνεις καλές διατάσεις για όλο σου το σώμα μετά από κάθε προπόνηση και να αλλάζεις την προπόνησή σου κάθε ένα με δύο μήνες, προκειμένου να έχεις συνεχή πρόοδο. Αν μπεις στο επόμενο μου Online Πρόγραμμα Μεταμόρωσης 12 Εβδομάδων FITin30′, θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις στο #1 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης για το σπίτι που υπάρχει, που συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω (πληροφορίες εδώ).
 18. Αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, ζήτα από τον γυμναστή σου να σου βγάλει ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για το επίπεδο σου, τον σκοπό που το θες και ακολούθησέ το πιστά! Σιγουρέψου να ελέγξει ότι κάνεις τις ασκήσεις σωστά πρώτα.
 19. Τέλος, όλη η υπόθεση για να έχεις μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με το βάρος, τη σωματική και τη φυσική σου κατάσταση, είναι να κάνεις την ισορροπημένη διατροφή και τη σωστή άσκηση τρόπο ζωής, προκειμένου να διατηρήσεις όχι μόνο το βάρος και το σώμα σου, αλλά την υγεία και την ευεξία σου για όσο ζεις.
Συνοψίζοντας για τη δίαιτα νάσα ή δίαιτα nasa

Αυτό λοιπόν ήταν το άρθρο μου σχετικά με το τι είναι η χημική δίαιτα νάσα ή δίαιτα nasa, μαζί με τα πιθανά της αποτελέσματα και τα σχόλια μου. Ακολουθώντας όμως τις παραπάνω συμβουλές, δε θα χρειαστείς ποτέ σου καμία δίαιτα αδυνατίσματος. Κι αυτό γιατί όλη η υπόθεση στο να αποκτήσεις το ιδανικό σου βάρος και να μείνεις σε αυτό έχει να κάνει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω σημεία. Κάθε γρήγορη δίαιτα που θα δοκιμάζεις θα σου δίνει πάντα πρόσκαιρα αποτελέσματα, ενώ θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σου και θα επιβαρύνει την υγεία σου – δεν το θες αυτό. Είναι σαν να κόβεις το τσιγάρο για δυο εβδομάδες και να περιμένεις να μην πάθεις ποτέ καρκίνο από αυτό.

Αν παρόλα αυτά σου άρεσε η δίαιτα νάσα και τρώγεσαι να τη δοκιμάσεις, μπορείς να δεις εδώ μια ακόμα πιο γρήγορη παραλλαγή της που υπόσχεται να σε κάνει να χάσεις 3 κιλά σε 2 μέρες, με 500 θερμίδες τη μέρα! Κάνε την αν θες, απλά μην ξεχάσεις να μου στείλεις μήνυμα με το πόσα κιλα πήρες μετά και σε πόσες μέρες. 🙂

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

 

Like-Comment-Share

Related Post

%d bloggers like this: