Επιλεγμενα, Συμβουλες Υγειας

Οι Απαραίτητες Ετήσιες Προληπτικές Εξετάσεις Υγείας για τους Ενήλικες

προληπτικες εξετασεις υγειας
Posted by

προληπτικες εξετασεις υγειαςΤο κλασικό ετήσιο τσεκ απ περιλαμβάνει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις υγείας που ο κάθε ενήλικας πρέπει να φροντίζει να λαμβάνει, προκειμένου να φροντίζει την υγεία του και να προλαμβάνει τυχόν ασθένειες στη ρίζα τους – όσο είναι νωρίς.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το τσεκ απ υγείας, ποιες εξετάσεις χρειάζονται, από ποιους γιατρούς, και γιατί αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο υγείας για γυναίκες και άντρες.

“Λίγα γραμμάρια πρόληψης αξίζουν όσο ένα κιλό θεραπείας.” –Βενιαμίν Φραγκλίνος

Δυστυχώς, ειδικά στην Ελλάδα, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων λαμβάνει το ετήσιο τσεκ απ υγείας και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό ξέρει ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει αυτό. Εν μέρει υπεύθυνες για αυτό, είναι η κυβέρνηση και οι αρχές υγείας, καθότι δεν ενημερώνουν τον πολίτη στο βαθμό που θα έπρεπε σχετικά με τις προτεινόμενες ενέργειες πρόληψης. Ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να φροντίζει να ψάχνει και να ενημερώνεται για τη φροντίδα της υγείας του, που είναι ένας σκοπός κι αυτού του Blog – εκτός από το να είναι μια ενημερωμένη συλλογή από δίαιτες αδυνατίσματος κι ασκήσεις γυμναστικής.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε πάντα τον έλεγχο των πραγμάτων στη μικρή ζωή μας. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φροντίζουμε την υγεία μας. Ένας μεγάλος παράγοντας των κοινών δυτικών ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο διαβήτης κι ο καρκίνος, πέρα από την κληρονομικότητα, είναι ο τρόπος ζωής του ατόμου.

Ο λόγος για έναν υγιεινό τρόπο ζωής εκτός από ενέργεια κι ευεξία, είναι η προφύλαξη της υγείας και η διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος υγείας είναι ένα μεγάλο κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής – κατά τη γνώμη μου, δείχνει το κοινωνικό επίπεδο, την ευαισθησία και την υπευθυνότητα του κάθε ατόμου.

Να λοιπόν η λίστα με τους γιατρούς και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις – οι περισσότερες εκ των οποίων είναι απλές, κατά τον αγαπημένο μου γιατρό Dr. Oz. Ο Dr. Oz είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική για τις γενναιόδωρες συμβουλές υγείας κι ευεξίας του.

Ιατρικές επισκέψεις κι απαραίτητες εξετάσεις υγείας για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ή τσεκ απ για άντρες και γυναίκες

 

Γενικός ιατρός

Ο παθολόγος ή γενικός ιατρός σου θα πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο το βάρος, την περιφέρεια της μέσης, το ύψος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, την αρτηριακή σου πίεση και τα υπόλοιπα στοιχεία ενός ετήσιου τσεκ απ.

Το λιγότερο κάθε 5 χρόνια (πιο συχνά αν είσαι άντρας και καθώς μεγαλώνεις), πρέπει να ελέγχει τη χοληστερόλη σου.

Κάθε λίγα χρόνια, πρέπει να ελέγχει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη ή θυρεοτροπίνη σου (TSH).

Μόλις μπεις στα 40 και ξανά γύρω στην εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, θα εξετάσει την οστική σου πυκνότητα.

Οι άντρες θα πρέπει να λαμβάνουν μια δακτυλική εξέταση του ορθού για τον έλεγχο του προστάτη αδένα κάθε χρόνο μετά τα 40 (ναι, αλήθεια) καθώς κι μια εξέταση αίματος PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο).

Τέλος, σαν ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνεις ένα εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας (Td) κάθε 10 χρόνια, ένα εκ των οποίων να συμπεριλαμβάνει και τον ακυτταρικό κοκκύτη (Tdap), καθώς και ένα εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο.

Οδοντίατρος

Να λαμβάνεις ένα στοματικό έλεγχο (που να συμπεριλαμβάνει οποιεσδήποτε προτεινόμενες ακτινογραφίες) τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Γυναικολόγος

Ρώτα το γυναικολόγο σου κάθε πότε πρέπει να λαμβάνεις ένα τεστ ΠΑΠ – συνήθως είναι κάθε 3 με 5 χρόνια.

Θα πρέπει επίσης να κάνεις μια πυελική εξέταση και μια εξέταση μαστών κάθε χρόνο.

Μαστογραφία

Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μια βασική μαστογραφία – από έναν ακτινολόγο ή ένα εξειδικευμένο στη μαστογραφία διαγνωστικό κέντρο – ανάμεσα στα 35 με 40 έτη, και να την επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο μετά τα 40.

Αν έχεις υψηλό κίνδυνο, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει και μια μαγνητική τομογραφία (MRI). Αν έχεις πυκνά στήθη, μπορεί να προτείνει ένα υπερηχογράφημα μαζί με τη μαστογραφία.

Οφθαλμολόγος

Μια φορά κάθε δυο χρόνια, θα πρέπει να ελέγχεις την υγεία των ματιών και την όρασή σου.

Δερματολόγος

Θα πρέπει να λαμβάνεις έναν ετήσιο δερματικό καρκινικό έλεγχο, και κάθε νέα ή αλλάζοντα κρεατοελιά θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα.

Γαστρεντερολόγος

Από την ηλικία των 50 και μετά, οι άντρες και οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να λαμβάνουν μια κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια. Αν έχεις υψηλό κίνδυνο, θα πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό κάθε πότε να λαμβάνεις την εξέταση.

Ετήσιος Προληπτικός Έλεγχος Υγείας – Σύνοψη

Αυτές λοιπόν ήταν οι απαραίτητες εξετάσεις κι ιατρικές επισκέψεις που πρέπει να κάνει ένας ενήλικας στα πλαίσια του ετήσιου τσεκ απ του. Ελπίζω αυτή η ενημέρωση να σε ενέπνευσε να λάβεις τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσεις την προφύλαξη της υγείας σου έτσι ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις μια καλή ποιότητα ζωής.

Πίστεψε με, ο κόπος του να κάνεις αυτό τον έλεγχο κάθε χρόνο (ή όποτε χρειάζεται η ανάλογη εξέταση) δεν είναι τίποτα μπροστά στον κόπο, αγωνία και άγχος μιας ανεπιθύμητης ασθένειας που θα μπορούσε να προληφθεί με τις παραπάνω ενέργειες.

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στην υγεία. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές υγείας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ιατρό.

Like-Comment-Share

Related Post