Αδυνατισμα, Επιλεγμενα

Πράσινο Τσάι Αδυνάτισμα: δουλεύει;

Πράσινο Τσάι Αδυνάτισμα
Posted by
Πράσινο Τσάι ΑδυνάτισμαΠράσινο τσάι αδυνάτισμα: δουλεύει; Αν ναι, πως θα πρέπει να το πίνει κανείς για να χάσει βάρος;

21/4/16

Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο, με το πρώτο να είναι το νερό. Και το πράσινο τσάι, ένα από τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού, περιέχει θρεπτικά συστατικά που υποτίθεται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Έτσι, το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα για αδυνάτισμα. Κάποιοι άλλοι το πίνουν για να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Πράσινο τσάι και απώλεια βάρους

Το πράσινο τσάι, επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένο, έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών (φυτοχημικές ενώσεις που έχουν οφέλη για την υγεία) από οποιαδήποτε άλλα είδη τσαγιού. Οι κατεχίνες (ένα είδος πολυφαινολών) στο πράσινο τσάι είναι ένα από τα ενεργά συστατικά που συνδέονται με την απώλεια βάρους. Μπορεί να αποτρέψουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα, καθώς και να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, έτσι ώστε να καις περισσότερες θερμίδες.

Εκτός από κατεχίνες, το πράσινο τσάι είναι επίσης μια πηγή καφεΐνης. Η καφεΐνη βοηθά το σώμα σου να καίει θερμίδες και λίπος, σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής των ΗΠΑ, καίγοντας 9 επιπλέον θερμίδες για κάθε 100 mg καφεΐνης που πίνεις.

Ωστόσο, ενώ οι μελέτες σε εργαστήρια και ζώα φαίνεται να δείχνουν ότι τα συστατικά του πράσινου τσαγιού μειώνουν το λίπος και αυξάνουν την καύση λίπους και θερμίδων, τα οφέλη στο αδυνάτισμα για τους ανθρώπους είναι λιγότερο βέβαια, σύμφωνα με ένα  άρθρο του 2010 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition .

Πράσινο τσάι δοσολογία

Για να πάρεις την ποσότητα της καφεΐνης και κατεχινών που υποτίθεται ότι θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, θα πρέπει να πίνεις 2 με 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο του Maryland. Ανάλογα με το πώς το φτιάχνεις, 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι έχει περίπου 120 – 320 mg κατεχίνες και 10 έως 60 mg καφεΐνης (1 φλιτζάνι καφέ περιέχει κατά μέσο όρο 100 mg καφεΐνης).

Διάφορες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να δοκιμάσουν τη θεωρία ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, όχι το πραγματικό τσάι.

Πίνοντας τακτικά πράσινο τσάι μπορεί να μη σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, σύμφωνα με μια κλινική μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στην παχυσαρκία, η οποία συνέκρινε την τακτική κατανάλωση κανονικού πράσινου τσαγιού και ενός πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες για την επίδραση στο αδυνάτισμα σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών με διαβήτη τύπου 2. Ενώ η ομάδα που έπινε το τσάι πλούσιο σε κατεχίνη έχασε μισό κιλό κατά την περίοδο των 12 εβδομάδων της μελέτης, η ομάδα που έπινε ένα πράσινο τσάι χαμηλότερο σε κατεχίνες κέρδισε μισό κιλό.

Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι η αύξηση της καύσης θερμίδων με το πράσινο τσάι ήταν ίση με περίπου 100 θερμίδες σε μία περίοδο 24 ωρών (όσο περίπου ένα μήλο).

Όπως μπορείς να δεις από τις μελέτες για το πράσινο τσάι αδυνάτισμα, το ποσό της απώλειας βάρους δεν ήταν σημαντικό για να το κάνει ένα από τα βότανα για αδυνάτισμα.

 Ετοιμάζοντας πράσινο τσάι για αδυνάτισμα

Όλες οι θερμίδες μετράνε όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Και ενώ τα οφέλη απώλειας βάρους του πράσινου τσαγιού δεν είναι τόσο μεγάλα, αν το πίνεις για να δώσεις στον εαυτό σου μια μικρή επιπλέον ώθηση, δε θέλεις να αναιρέσεις τυχόν οφέλη από την προσθήκη επιπλέον θερμίδων από γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι, το γάλα ή η ζάχαρη.

Ένα φλιτζάνι απλό πράσινο τσάι έχει μόνο 2 θερμίδες, κάνοντας μια καλή προσθήκη σε μια δίαιτα αδυνατίσματός. Όμως κάθε κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη προσθέτει 20 θερμίδες, και με 3 φλιτζάνια τη μέρα, οι θερμίδες μαζεύονται. Έτσι πρόσθεσε μισό κουταλάκι φρουκτόζη ή στέβια για να γλυκάνεις το τσάι σου, αν θες να γλυτώσεις θερμίδες με ένα φυσικό γλυκαντικό.

Όταν ετοιμάζεις πράσινο τσάι, να ξέρεις ότι το βραστό νερό είναι κακό για τις πολύτιμες κατεχίνες (τα καλά φυτοχημικά του τσαγιού). Βράσε το νερό, αλλά άφησέ το να ξεκουραστεί για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξε το νερό στο τσάι και άστο για περίπου ένα λεπτό πριν το σερβίρισμα. Φυσικά, ο χρόνος ετοιμασίας μπορεί να γίνει μικρότερος ή μεγαλύτερος, ανάλογα με τη γεύση σου.

Πράσινο Τσάι: Πρόσθετα Οφέλη Υγείας και Προειδοποιήσεις

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται ευρέως και συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής για τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ωστόσο, το πράσινο τσάι είναι μια πηγή καφεΐνης, και παρότι είναι μικρότερη του καφέ, μπορεί να πρέπει να προσέξεις με αυτό αν έχεις ιστορικό καρδιακών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άγχος. Το τσάι μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, έτσι μίλα με τον γιατρό σου αν έχεις κάποια απορία σχετικά με αυτό.

Συνοψίζοντας – Πράσινο Τσάι Αδυνάτισμα

Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μην είναι η λύση στο πρόβλημα με το περιττό βάρος, και τίποτα δεν αντικαθιστά ένα πρόγραμμα με υγιεινή διατροφή και γυμναστική. Αν παλεύεις με το βάρος σου, μίλησε με έναν επαγγελματία υγείας για να βρεις πιθανές λύσεις και για το αν το πράσινο τσάι είναι καλό να το συμπεριλάβεις.

Το σίγουρο με το πράσινο τσάι, ανεξάρτητα από το αν θα χάσεις βάρος ή όχι με αυτό, είναι ότι σε γενικές γραμμές είναι ένα ρόφημα ωφέλιμο για την υγεία, έτσι μπορείς να το πίνεις άφοβα!

Πηγή 1, Πηγή 2

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

Like-Comment-Share

[sq_pop_shortcode popup_id=”6208654″ appear_position=”pop_center” appear_behavior=”pop_timer” appear_behavior=”pop_timer” background_color=”pop_bg_transparent_black” display_area=”pop_display_particular” background_cover=”pop_cover_yes” frequency=”once” delay=”5″ ]

Related Post