Επιλεγμενα, Προσωπικα

Πράγματα που έμαθα το 2012

Posted by
Καθώς μεγαλώνουμε, δεν γινόμαστε απαραίτητα σοφότεροι.
 
Γι’αυτό τα τελευταία χρόνια κάθε Γενάρη φροντίζω να κάνω μια λίστα με τα πράγματα που έμαθα την προηγούμενη χρονιά με σκοπό να αποκτώ και λίγη παραπάνω σοφία με κάθε νέα χρονιά ή ρυτίδα.
 
Βλέπεις, το κάθε «μάθημα» στη ζωή όπως και στο σχολείο συνεχίζει να επαναλαμβάνεται μέχρι να το μάθεις.
 
Αν σταματάει ποτέ αυτό;
 
Πιστεύω πως όσο είσαι ζωντανός, μαθαίνεις.
 
Ή συνεχίζεις να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.
 
Ελπίζω τα παρακάτω να βοηθήσουν κι εσένα με κάποιον τρόπο, εξάλλου η γνώση είναι για να μοιράζεται…
 
Να λοιπόν τι έμαθα το 2012…
 
 • Δεν μπορείς να ευχαριστείς όλον τον κόσμο. Κάποιους θα ικανοποιείς, άλλους όχι. Όσο προσπαθείς να ευχαριστείς όλο τον κόσμο, τόσο θα χάνεις τον εαυτό σου και θα στεναχωριέσαι. Και θα στεναχωρηθείς ακόμη περισσότερο, όταν τα άτομα για χάρη των οποίων άλλαξες άποψη, στάση ή συμπεριφορά, καταλήγουν να σε προδώσουν παρόλα αυτά. Συμπέρασμα; Να είσαι ο εαυτός σου Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ. Τα άτομα που είναι σημαντικά δεν θα πειραχτούν ποτέ κι αυτοί που θα πειραχτούν απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ.
 • Μην αγοράσεις ΠΟΤΕ κάτι αν δεν έχεις ήδη τα λεφτά. Μη μπεις στο τριπάκι «έλα μωρέ, δεν είναι τίποτα, θα τα βγάλω τα λεφτά πίσω στο πιτς φυτίλι, βάλτα τώρα στην κάρτα και βλέπουμε…» Πίστεψέ με, η πρόσκαιρη απόλαυση δεν πιάνει μία μπροστά στην αγανάκτηση που θα νιώθεις στην περίπτωση που μετά νιώθεις το χρέος να σε πνίγει…
 • Από την άλλη μεριά, αν είσαι τύπος σαν κι εμένα που δουλεύει –καλώς ή κακώς- καλύτερα υπό πίεση, τότε ίσως είναι καλύτερα για σένα να έχεις λίγο χρέος να σε κινητοποιεί, αρκεί να έχεις μαζί κι ένα σχέδιο αποπληρωμής του.
 • Μην αφήνεις τίποτα (ρούχα, λόγια, επιθυμίες) για μια ξεχωριστή περίσταση. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ. Το αύριο δεν είναι εγγυημένο για κανέναν. Πες το, κάντο, φόρα το, ζήσ’το ΣΗΜΕΡΑ!
 • Βάλε προθεσμία στους στόχους σου – βάζεις στόχους, έτσι δεν είναι; Στόχοι χωρίς προθεσμία είναι όνειρα απατηλά.
 • Αν δεν έχεις στόχους, ΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟΥΣ. Γράψε τους σε ένα κομμάτι χαρτί. Βάλε το κάπου που θα το βλέπεις μπροστά σου κάθε πρωί που ξυπνάς και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς. Ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα κι η ζωή σε παρασέρνει τόσο εύκολα, που η ζωή σου θα έχει περάσει πριν το καταλάβεις και τα όνειρα σου θα μείνουν όνειρα. Κάνε τα όνειρά σου ΣΤΟΧΟΥΣ λοιπόν και δώσε τους έτσι μια ευκαιρία να πραγματοποιηθούν.
 • Μάθε πότε να τα παρατάς. Η παραίτηση τη στιγμή που έχεις δοκιμάσει τα πάντα, δεν είναι υποχώρηση. Είναι μια τίμια πράξη που θέλει αρχ…. για να την κάνεις. Θέλει ώριμη σκέψη, κουράγιο, πολύ αισιοδοξία και θάρρος για να πας παρακάτω. Ίσως απλά εκείνο δεν ήταν σωστό για σένα. Μια ζωή την έχουμε… μη τολμήσεις να χαραμίσεις ούτε δευτερόλεπτο. Παραείσαι πολύτιμος για να χαραμίσεις τη ζωή σου.
 • Ποτέ μη νομίσεις ότι μετά από εκείνο το μάθημα, την εποχή, το μήνα, το μισθό ή τη δουλειά, τα πράγματα θα είναι ή θα πάνε καλύτερα. Αν ήταν να είναι καλύτερα, θα ήταν ήδη. Μην το σκέφτεσαι. Παράτα το! Πάμε για άλλα!
 • Πάντα αναρωτιόμουν γιατί πολλές φορές οι χαζοί άνθρωποι φαίνεται να τα πηγαίνουν συχνά  καλύτερα από τους έξυπνους. Καμιά απάντηση δε μου ικανοποιούσε αυτή την απορία. Μέχρι που το κατάλαβα μόνος μου, το περασμένο καλοκαίρι στην άλλη άκρη της γης: οι έξυπνοι το σκέφτονται… ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ. Οι χαζοί απλά το κάνουν, ΔΡΟΥΝ, ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ. Και έτσι πετυχαίνουν πράγματα.
 • Έχεις μόνο μια υποχρέωση στη ζωή… ΜΙΑ. Να βρεις το χάρισμα σου. Όλοι έχουν ένα χάρισμα γιατί ΟΛΟΙ είναι παιδιά του ίδιου Θεού. Βρες το το γαμ… και ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ. ΑΠΛΑ. Οτιδήποτε άλλο κάνεις θα καταντήσεις μίζερος και ανικανοποίητος όπως το 90% του πλανήτη. Δεν σου αξίζει.
 • Το μυστικό της ευτυχίας; Το κάνουμε πολύπλοκο και το ζαλίζουμε… Είσαι έτοιμη; ΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ (το οτιδήποτε), ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. ΑΝ ΔΕ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΛΑ Μ’ΑΥΤΟ, ΠΑ-ΡΑ-ΤΑ ΤΟ. Πάμε για άλλα. Χωρίς φόβο και τύψεις. Ο χρόνος είναι λίγος και για να βρεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει, πρέπει να δοκιμάσεις όσο περισσότερα πράγματα γίνεται. Μπορεί να έχεις γεννηθεί για να μεγαλουργήσεις στο πιάνο, αλλά αν δεν το έχεις δοκιμάσει χάνοντας χρόνο με άλλες βλακείες που δε σε ικανοποιούν, που να το ξέρεις; Αν έχεις λοιπόν έστω και λίγο μια φαγούρα για να ασχοληθείς με κάτι καινούριο, ΚΑΝΤΟ ΤΩΡΑ όσο είναι καιρός.
 • Οι Χίπις τελικά είχαν δίκιο… ο Χριστός το ίδιο. Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ.

Εσύ τι έμαθες το 2012 ή τι έχεις να πεις για όλα αυτά;

Θα χαρώ πολύ να δω την άποψή σου…
Άσε το σχόλιό σου απο κάτω…
Πάρης

Related Post

%d bloggers like this: