Επιλεγμενα, Προβληματα Υγείας Αντιμετώπιση

Πόνος στον Αυχένα – Αυχενικό Σύνδρομο Αντιμετώπιση

αυχενικο αντιμετωπιση πονος στον αυχενα θεραπεια
Posted by
αυχενικο αντιμετωπιση πονος στον αυχενα θεραπειαΠόνος στον αυχένα – αυχενικό αντιμετώπιση με Βελονισμό

 

Αυχενικό συμπτώματα – Τι είναι ο πόνος στον αυχένα;

Ο πόνος στον αυχένα ή αυχενικό είναι μια συχνή πάθηση – τόσο κοινή, στην πραγματικότητα, που η έκφραση «μου έκατσε στο σβέρκο» είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο σχήμα λόγου στα Ελληνικά. Το αυχενικό μπορεί να είναι μια αρκετά ήπια πάθηση, ώστε να είναι μια απλή ενόχληση, ή αρκετά σοβαρή ώστε να μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής του ατόμου. Λόγω της θέσης του και το εύρος κίνησης του, και επειδή παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του κεφαλιού, ο λαιμός ή αυχένας υπόκειται σε τραυματισμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Ενώ είναι πολύ λιγότερο συχνός από ό, τι ο πόνος στη μέση, ο πόνος στον αυχένα μπορεί περιστασιακά να είναι αρκετά σοβαρός ώστε να χρειάζεται την προσοχή ενός Επαγγελματία Υγείας.

Ο πόνος στον αυχένα ή αυχενικό μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Κρατώντας το κεφάλι σου σε μια κακή θέση μπορεί να προκαλέσει τους μυς του αυχένα σου να κουραστούν και τις αρθρώσεις του αυχένα να “κλειδώσουν”, προκαλώντας δυσφορία, δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης. Ο πόνος στον αυχένα ή το αυχενικό μπορεί επίσης να προκληθεί από μια ξαφνική εξωτερική δύναμη (όπως ένα αυτοκινητικό ατύχημα), ή μία ιατρική πάθηση (πρήξιμο, ασθένειες, όγκοι, αιμορραγία, φλεγμονή, κ.λπ.). Μερικές φορές, ο πόνος στον αυχένα μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Ποιος υποφέρει από πόνο στον αυχένα ή αυχενικό;

Σχεδόν ο καθένας θα βιώσει κάποιο είδος πόνου ή δυσκαμψία στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένα επαγγέλματα φαίνεται να έχουν προδιάθεση σε συμπτώματα στον αυχένα. Αυτοί που κάνουν χειρωνακτική εργασία για  παράδειγμα, έχουν περισσότερα συμπτώματα αυχενικού από τους υπαλλήλους γραφείου, και το είδος της εργασίας φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο. Η ηλικία ενός ατόμου και το ιστορικό στροφής και κάμψης κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί επίσης να συμβάλει. Οι εργαζόμενοι που κάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες με τα άνω άκρα τους, ή που κάθονται παρατεταμένα με το κεφάλι τους σε θέση κάμψης (όπως με την πληκτρολόγηση στο γραφείο) διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν μηχανικό πόνο στον αυχένα.

αυχενικο συνδρομο βελονισμος αθηναΠόνος στον αυχένα ή αυχενικό αντιμετώπιση με Βελονισμό

Μελέτες έχουν δείξει πως ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση αυχενικού και την ανακούφιση ορισμένων ειδών πόνου του αυχένα, ιδιαίτερα των αυχενικών τραυματισμών από έντονη εξωτερική δύναμη (whiplash). Ορισμένες μελέτες δείχνουν ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει εκφυλιστικές διαταραχές του αυχένα, όπως η αγκυλοποιητική σπονδύλωση και η αυχενική σπονδύλωση ή αυχενικό σύνδρομο’ σε πολλές περιπτώσεις, ο βελονισμός έχει δουλέψει για ασθενείς με παθήσεις που δε θα μπορούσαν να λυθούν με συμβατικές προσεγγίσεις.

Η δακτυλοπίεση (Acupressure) και η βοτανική/φυτική ιατρική μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το βελονισμό για τον πόνο στον αυχένα και το αυχενικό. Η εφαρμογή δακτυλοπίεσης στους μυς του αυχένα μπορεί να μειώσει τον σπασμό και τον πόνο, πράγμα που οδηγεί σε μια ήρεμη κατάσταση και ένα αίσθημα ευεξίας. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος και να απαλύνουν τη σύσπαση των μυών.

Συνοψίζοντας: Πόνος στον αυχένα ή αυχενικό αντιμετώπιση

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια κοινή εμπειρία δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους. Το δε αυχενικό σύνδρομο, μια εκφυλιστική πάθηση του αυχένα με χρόνιο πόνο, είναι μια κοινή πάθηση στους ηλικιωμένους. Ήπια ή σοβαρά, τα συμπτώματα του αυχενικού μπορούν να αντιμετωπιστούν τις περισσότερες φορές επιτυχώς με Βελονισμό, σωστή εργονομία και κινησιοθεραπεία ή φυσικοθεραπεία, αποφεύγοντας το χειρουργείο και αποκαθιστώντας την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Πηγή

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στην υγεία από τη σκοπια της Κινησιοθεραπείας, της Άσκησης, της Διατροφής, του τρόπου ζωής και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, μιας θεραπείας άνω των 2,000 χρόνων, αναγνωρισμένης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές υγείας παρακαλώ απευθυνθείτε στον Γιατρό σας.

Like-Comment-Share

Related Post