#2: Φυτικες Ινες κι Αδυνατισμα, Επιλεγμενα

Να αποφεύγεις τα ραφιναρισμένα σιτηρά κι άλλα τρόφιμα χαμηλά σε ίνες

Posted by

Tο να τρως υπερβολικές ποσότητες τροφών χαμηλών σε φυτικές ίνες θα προκαλέσει κατά κανόνα αύξηση βάρους. Τα τρόφιμα που είναι ελλειπή σε φυτικές ίνες όπως τα λίπη, τα επεξεργασμένα σάκχαρα, το αλεύρι και το αλκοόλ απαιτούν ελάχιστη μάσηση, πιάνουν  λίγο ή καθόλου όγκο και είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ πιο συμπυκνωμένα σε θερμίδες από ότι τα τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα χαμηλά σε φυτικές ίνες εισέρχονται στην εντερική οδό ταχύτερα, όπου γρήγορα απορροφούνται σαν σάκχαρα. Αυτή η ταχεία άνοδος στο σάκχαρο του αίματος προκαλεί μια μικρή «έκρηξη» στην παραγωγή ινσουλίνης, η οποία αποθηκεύει περισσότερο λίπος στο σώμα και μετά ρίχνει το σάκχαρο του αίματος γρήγορα, που με τη σειρά του σε κάνει να πεινάς πάλι. Επειδή οι τροφές χαμηλές σε φυτικές ίνες δεν πιάνουν όγκο και συγκεντρώνουν περισσότερες θερμίδες, πρέπει να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες από αυτές  – και μεγάλες ποσότητες θερμίδων μαζί – πριν ικανοποιηθεί η πείνα σου.

 
Μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες είναι βασικά μια υγιεινή, χαμηλών λιπαρών διατροφή, που μειώνει την πρόσληψη των επεξεργασμένων και εξευγενισμένων τροφών. Αυτό ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ψωμιών και δημητριακών ολικής άλεσης.
Φάε το πορτοκάλι αντί να πιεις τo χυμό του
 
Αφαιρώντας την υγιεινή ίνα από την τροφή, όπως με το να εξευγενίζεις σιτηρά ή αλεύρια για να φτιάξεις άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά ή εξάγοντας τον χυμό από ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, έχει σαν αποτέλεσμα τα ακόλουθα αρνητικά χαρακτηριστικά:
  • Οι υγιεινές τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες γίνονται λιγότερο υγιεινές τροφές χαμηλές σε φυτικές ίνες 
  • Οι τροφές χαμηλών θερμίδων γίνονται τροφές υψηλών θερμίδων
  • Οι τροφές που πιάνουν πολύ όγκο γίνονται τροφές που πιάνουν λίγο όγκο
  • Ο χρόνος που τρως μειώνεται, κάνοντας εύκολο το να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες
  • Οι τροφές που ικανοποιούν την πείνα χάνουν την ικανότητα να ικανοποιούν την πείνα εύκολα
  • Οι καλοί, σύνθετοι υδατάνθρακες που απορροφούνται πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος, γίνονται απλά σάκχαρα που απορροφούνται γρήγορα, έχοντας σαν αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και επακόλουθη αύξηση βάρους.
Οι φυτικές ίνες θέλουν περισσότερο χρόνο να τις μασήσεις και να τις φας, σε γεμίζουν και ικανοποιούν την πείνα σου χωρίς υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Οι διατροφές υψηλές σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσουν το ποσό θερμίδων που απορροφάται από την τροφή που τρώγεται. Οι υψηλές σε φυτικές ίνες διατροφές συχνά αναφέρεται να έχουν μια χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και θα βοηθήσουν στην πρόληψη υπερβολικής θερμιδικής λήψης. Εκμεταλλεύσου αυτά τα οφέλη επιλέγοντας σύνθετους υδατάνθρακες υψηλούς σε φυτικές ίνες παρά επεξεργασμένες εναλλακτικές χαμηλές σε φυτικές ίνες.
 
Δες ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες εδώ.
 
Πηγή: Dr. Fred A. Stutman, MD

Related Post