Διαιτα - Διαιτες, Διατροφη, Επιλεγμενα

Ορθομοριακή Διατροφή: απλά άλλη μια “δίαιτα”;

Posted by

Ορθομοριακή διατροφή δίαιταΠαρακάτω θα διαβάσεις τι είναι, πως λειτουργεί και πως μπορεί να βοηθήσει την υγεία η Ορθομοριακή Διατροφή, σύμφωνα με στοιχεία της βιβλιογραφίας και της ιστοσελίδας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.  

Ορθομοριακή Διατροφή και Δίαιτα

Η Ορθομοριακή Διατροφή είναι η επιστήμη που στοχεύει στην ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού χορηγώντας του τα σωστά θρεπτικά στοιχεία – «ορθά μόρια» – σε κατάλληλη ποσότητα, ώστε να λειτουργεί σε κατάσταση υγείας.

Όταν αυτό συμβαίνει, τότε όλο το σώμα – που αποτελείται από 100 τρις κύτταρα – είναι υγιές, χωρίς παθολογικά συμπτώματα, γεμάτο ενέργεια κι ευεξία.

Αυτά τα κρίσιμα θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται σε:

 • κατάλληλες βιο-αναγεννητικές τροφές, δηλαδή τροφές που δεν έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία και δεν έχουν παρασκευαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως αυτές οι τροφές διατηρούν σχετικά ανέπαφα τα θρεπτικά στοιχεία και τα ένζυμα τους που απαιτούνται για τη σωστή πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό τους.
 • στα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής, δηλαδή ειδικά διατροφικά συμπληρώματα ενισχυμένης απορρόφησης που συστήνεται να λαμβάνει ο άνθρωπος καθημερινά για να εξασφαλίσει την υγεία και σωστή θρέψη του οργανισμού.

Ο παραπάνω συνδυασμός βοηθά στο να εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σωστή καθημερινή θρέψη, διατροφή και υγεία του οργανισμού.

βιο-αναγεννητικες τροφες ορθομοριακη διατροφηΗ σωστή διατροφή και οι βιο-αναγεννητικές τροφές

Σωστή διατροφή κατά την Ορθομοριακή Δίαιτα είναι η εποχιακή, φυσική, βιολογική, χορτοφαγική διατροφή, όσο το δυνατόν πιο φρέσκια και πιο ωμή. Δηλαδή:

 • φρούτα, λαχανικά, πράσινες σαλάτες,
 • όσπρια,
 • συγκεκριμένα δημητριακά χωρίς γλουτένη,
 • ξηροί καρποί άψητοι κι ανάλατοι και
 • φύτρα δημητριακών

Οι παραπάνω αποτελούν τις βιο-αναγεννητικές τροφές, δηλαδή τροφές από «πρώτο χέρι», που παρέχουν στα κύτταρα όλα τα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία, αναλλοίωτα, υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας και σε ιδανικό συνδυασμό μεταξύ τους. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία περιλαμβάνουν φυτικές πρωτεΐνες, ουσιώδη ωμέγα 3 κι 6 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα ιχνοστοιχεία, ένζυμα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και χιλιάδες φυτοθρεπτικά που προωθούν την υγεία των κυττάρων.

Οι βιο-αναγεννητικές τροφές επίσης αλκαλοποιούν και οξυγονώνουν τον οργανισμό. Η ορθομοριακή διατροφή μοιάζει με αυτό τον τρόπο με την αλκαλική διατροφή και την χορτοφαγική διατροφή.

Τα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής, εξασφαλίζουν ότι όλες οι ανάγκες των κυττάρων σε θρεπτικά στοιχεία καλύπτονται καθημερινά, διότι ακόμη και οι βιο-αναγεννητικές τροφές μπορεί να έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος φτωχό σε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λόγω της εντατικής καλλιέργειας.

Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική

Οι βιο-αναγεννητικές τροφές σε συνδυασμό με τα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής και το ορθομοριακό νερό από το ειδικό φίλτρο νερού “TENSA”, χρησιμοποιούνται από τους Ιατρούς «Σύμβουλους Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής» για πρόληψη και θεραπεία πολλών ψυχικών και σωματικών παθολογικών καταστάσεων. Οι γιατροί αυτοί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι από την Ελληνική Εταιρεία Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.

Οι βιο-οξειδωτικές τροφές

βιο-οξειδωτικες τροφες ορθομοριακη διαιτα

Όλες οι τροφές που δεν είναι βιο-αναγεννητικές, θεωρούνται βιο-οξειδωτικές, δηλαδή τροφές που φθείρουν και καταστρέφουν τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκφυλιστικές παθήσεις και πρόωρο γήρας.

Οι βιο-οξειδωτικές τροφές περιλαμβάνουν τις:

 • τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά κλπ)
 • τα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
 • τα δημητριακά γενικώς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων
 • τα φρούτα και τα λαχανικά με φυτοφάρμακα
 • τις επεξεργασμένες τροφές
 • τις ψημένες ή μαγειρεμένες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, διότι έχουν αλλοιωθεί τα θρεπτικά τους συστατικά και καταστραφεί τα πεπτικά τους ένζυμα
 • τα αναψυκτικά εμπορίου
 • το αλκοόλ και τη χρήση καπνού

Σύμφωνα με την Ορθομοριακή Δίαιτα, οι ζωικές τροφές, είναι τροφές από «δεύτερο χέρι», καθώς τα ζώα παίρνουν τα θρεπτικά στοιχεία από τα φυτά και τα μεταβολίζουν σε πρωτεΐνη. Η ζωική πρωτεΐνη είναι συμπυκνωμένη, δύσπεπτη, περιέχει κορεσμένο λίπος, και δεν περιέχει φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ή σύνθετους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί με πολλές εκφυλιστικές παθήσεις.

ορθομοριακη διατροφη προγραμμαΠαράδειγμα για Ορθομοριακή διατροφή πρόγραμμα
 • Πρωινό: Γάλα αμυγδάλου, ρυζιού ή κινόα με μούσλι και λιναρόσπορους
 • Σνακ: 1 φρούτο και ξηρούς καρπούς (άψητους κι ανάλατους)
 • Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια και 1 ανάμεικτη ωμή σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
 • Σνακ: 1 φρούτο και ξηρούς καρπούς (άψητους κι ανάλατους)
 • Δείπνο: Σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, πατάτα
Πώς να εντάξετε την Ορθομοριακή Διατροφή στη Ζωή σας

Το να αλλάξει κάποιος τις διατροφικές συνήθειες μιας ζωής δεν είναι κάτι εύκολο. Οι βιο-οξειδωτικές τροφές και ειδικά τα σιτηρά με γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, η ζάχαρη και τα γλυκά είναι φτηνές, πανταχού παρούσες τροφές και δημιουργούν εθισμό. Η Ορθομοριακή Διατροφή υποστηρίζει ότι το μοντέλο διατροφής της είναι η ιδανική μέθοδος θρέψης του οργανισμού, που θα πρέπει να αποτελεί στόχο για την υγεία όλων μας. Με αυτό κατά νου, μας συνιστά αν δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε άμεσα όλες τις βιο-οξειδωτικές τροφές, τουλάχιστον να αρχίσουμε να τις μειώνουμε σταδιακά και να αυξήσουμε τις βιο-αναγεννητικές, μέχρι να φτάσουμε να τρεφόμαστε ως επί το πλείστον με αυτές.

Πηγή

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

Like-Comment-Share

Related Post

%d bloggers like this: