#5: Υπερτροφες για το Πιατο σου, Επιλεγμενα

Γιατί να Τρως 5 Φρούτα και Λαχανικά τη Μέρα

Posted by

Όλοι έχουμε ακούσει ότι «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά η διατροφική αξία και το υψηλό περιεχόμενο των φρούτων και λαχανικών σε φυτικές ίνες είναι καλύτερα για σένα από ότι μπορεί να νομίζεις. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά, και προσθέτουν άρωμα και ποικιλία στη διατροφή σου. Περιέχουν ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά, και πολλές ωφέλιμες χημικές ενώσεις που προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, τον καρκίνο, το διαβήτη, ή την υψηλή χοληστερόλη. Τα θρεπτικά στοιχεία στα φρούτα και στα λαχανικά συνδέονται με ένα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών κι εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα φρούτα είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες. Ικανοποιούν την πείνα σου παίρνοντας περισσότερο χρόνο να καταναλωθούν, και προωθούν την καλή εντερική λειτουργία παρέχοντες αρκετές ίνες, που με τη σειρά τους, μειώνουν την όρεξή σου. Τα φρούτα δεν είναι μόνο τροφές χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, ένα απαραίτητο στοιχείο, που φαίνεται να έχει ιδιότητες που χαμηλώνουν την αρτηριακή πίεση.

Τα φρούτα είναι επίσης καλές πηγές πηκτίνης, μιας διαλυτής ίνας που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Αυτή η συγκεκριμένη ίνα βοηθά να χαμηλώσει η χοληστερόλη του αίματος. Πολλά φρούτα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, που βοηθάει την πηκτίνη να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τη χοληστερόλη. Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική στο να προάγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έχει ανασταλτικούς παράγοντες του καρκίνου χτισμένους μέσα στη δομή της.

Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, υψηλά σε ίνες, δεν περιέχουν λίπος, κι είναι πολύ καλές τροφές για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση του βάρους.  Τα λαχανικά της οικογένειας του λάχανου (σταυρανθή) όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι, τα λαχανάκια των Βρυξελλών και το κολοκύθι είναι επίσης υψηλά στη βιταμίνη Α, στη C και πλούσια σε φυτοθρεπτικά κατά του καρκίνου. Πολλά λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου, συμπεριλαμβανομένων της γλυκοπατάτας, του κολοκυθιού, του σπανακιού, των παντζαριών, των τοματών και των πράσινων πιπεριών. Το βράσιμο καταστρέφει 35-40% ή παραπάνω  του καλίου στα λαχανικά ωστόσο, έτσι να θυμάσαι να τρως περισσότερα ωμά λαχανικά και να μαγειρεύεις τα λαχανικά στον ατμό ή στα μικροκύματα αντί να τα βράζεις, έτσι ώστε να μειώσεις την απώλεια του καλίου.

Τα καρότα και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βήτα-καροτίνη κι άλλα καροτενοειδή που είναι χημικοί πρόδρομοι της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α αναστέλλει χημικές ενώσεις του σώματος που λέγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κανονικά κύτταρα να γίνουν καρκινογόνα. Η βιταμίνη Α επίσης διατηρεί την ακεραιότητα των πνευμόνων και της εντερικής οδού.

Η αντί-καρκινική δράση της Βήτα-Καροτίνης

  • Η Βήτα-Καροτίνη φαίνεται να έχει μια προστατευτική επίδραση κατά του καρκίνου των πνευμόνων και του εντέρου. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο New York State στο Buffalo, ΝΥ βρήκε ότι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα Βήτα-Καροτίνης από ότι είχαν άνθρωποι που δεν είχαν την ασθένεια. Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου επίσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα βήτα-καροτίνης από ότι υγιή άτομα.
Πέντε τη Μέρα Βοηθούν να Μειωθεί ο Κίνδυνός σου Για Εγκεφαλικό Επεισόδιο


Τα θρεπτικά στοιχεία στα φρούτα και στα λαχανικά, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, συνδέονται με ένα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών’ μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το να τρως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα μεταφράζεται σε 35% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η μελέτη, που αναφέρθηκε στο Journal of the American Medical Association, δείχνει επίσης ότι κάθε προσαύξηση μιας μερίδας φρούτων ή λαχανικών τη μέρα συνδεόταν με 7% μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε άντρες και γυναίκες.


Η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, όπως τα σταυρανθή λαχανικά σαν το μπρόκολο και το λάχανο, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, ή τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C  είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου. Να ένας επιπλέον λόγος να τρως πέντε φρούτα και λαχανικά τη μέρα!

Πηγή: Dr. Fred A. Stutman, MD

Related Post

%d bloggers like this: