Επιλεγμενα, Νεα, Συμβουλες Υγειας

Μείνε Για Πάντα Νέα

Posted by

Τι κοινό έχουν η Οκινάουα της Ιαπωνίας,  η Σαρδινία της Ιταλίας, η Νικόγια της Κόστα Ρίκα, η Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και η Ικαρία της Ελλάδας;

Οι 5 παραπάνω τόποι είναι όλοι τους «Μπλε Ζώνες», γεωγραφικές περιοχές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπου σύμφωνα με τους ερευνητές ζουν άνθρωποι με περισσότερη υγεία, ευτυχία και μακροζωία. Μάλιστα αυτές οι Μπλε Ζώνες της γης συγκεντρώνουν σήμερα τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη με ηλικία άνω των 100 χρόνων!
 
Το κοινό μυστικό τους;
 
Οι εκατοχρονίτες από τις Μπλε Ζώνες μοιράζονται τις παρακάτω 9 συνήθειες:

 

Νο1 – Να κινείσαι φυσικά.

Ικαρία

Οι άνθρωποι από τις Μπλε Ζώνες δεν ξεκίνησαν με στόχο να ζήσουν για πολύ καιρό. Αυτό συνέβη επειδή το περιβάλλον τους ήταν στημένο με τον κατάλληλο τρόπο: Περπατούν όλη μέρα επειδή δεν έχουν αμάξι, και ζουν σ’ένα μέρος όπου το παντοπωλείο, ή το σπίτι του φίλου τους, ή η εκκλησία τους, είναι όλα σε κοντινή απόσταση. Σιγουρέψου ότι έχεις άνετα παπούτσια για περπάτημα, κι αν η υγεία είναι σημαντική για σένα, ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner προτείνει να βρεις ένα μέρος για να ζεις που ευνοεί τη σωματική δραστηριότητα και τη συνδεσιμότητα.

 
Νο2 – Να γνωρίζεις τον σκοπό σου.
 
Αντί για μια λέξη για συνταξιοδότηση στην Οκινάουα, υπάρχει το ikigaiγιατί ξυπνάμε το πρωί; Στην  Κόστα Ρίκα, είναι το plan de vidaλόγος για να ζεις. Αυτό αρθρώνεται εύκολα για τους ανθρώπους στις Μπλε Ζώνες. Αυτό αξίζει περίπου 7 χρόνια προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με την έρευνα του Buettner.
 
Νο3 – Βρες μια τελετουργία αντι-στρες.
Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακριβώς τα ίδια άγχη που έχουμε εμείς», λέει ο Buettner. Ανησυχούν για τα παιδιά τους, την υγεία τους και το οικονομικό τους μέλλον. Αλλά αντιμετωπίζουν το στρες με διάφορες καθημερινές τελετουργίες, που συμπεριλαμβάνουν την προσευχή, τη χαρούμενη ώρα με φίλους ή το να παίρνουν έναν υπνάκο.

 

Νο4 – Να ακολουθείς τον κανόνα 80%.

Πριν από κάθε γεύμα, οι άνθρωποι στην Οκινάουα που είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται λιμούς, απαγγέλουν το Κομφουκιανό ρητό  hara hachi bu”, μια υπενθύμιση να τρώνε μόνο μέχρι να είναι 80% γεμάτοι.

 

Νο5 – Μάθε να αγαπάς τα λαχανικά.
Οκινάουα, Ιαπωνία

«Στις Μπλε Ζώνες, κάνεις μια διατροφή βασισμένη στα φυτά γιατί είναι φθηνότερη και γιατί αυτό είναι αυτό που απαιτούν οι τοπικές συνταγές, σε αντίθεση με την κοινωνία μας, που οι φθηνότερες τροφές είναι συνήθως οι χειρότερες για μας», λέει ο Buettner. H διατροφή τους έχει αρκετά όσπρια, ξηρούς καρπούς και πολύ λίγη επεξεργασμένη ζάχαρη. Η κατανάλωση κρέατος περιορίζεται σε περίπου 5 μερίδες το μήνα.

 
Νο6 – Βάλε ένα ποτηράκι.
 
Η κοινωνικοποίηση στις Μπλε Ζώνες συχνά συμπεριλαμβάνει λίγο καθημερινό ποτό. Τα αντιοξειδωτικά στο κρασί είναι γνωστά να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, κάποιους καρκίνους και νευρολογικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ. Για να υπερτερούν τα οφέλη για την υγεία, η καθημερινή λήψη θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δυο για τους άντρες.
 
Νο7 – Βρες τη σωστή φυλή.
 
Οι εκατοχρονίτες στις Μπλε Ζώνες συχνά έχουν μια κεντρική ομάδα φίλων – θετικές επιρροές με τις οποίες δεσμεύονται από νωρίς στη ζωή και μένουν μαζί κατά τη διάρκειά της.
 
Νο8 – Γίνε μέρος μιας κοινότητας.
Νικόγια, Κόστα Ρίκα

«Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν στις Μπλε Ζώνες», λέει ο Buettner. Δεν είναι, “είμαι μόνος μου και πρέπει να τα καταφέρω σ’αυτόν τον κόσμο”. Είναι περισσότερο, “ανήκω σ’αυτό το μέρος, οι άνθρωποι εδώ με φροντίζουν, νοιάζονται για μένα.” Υπάρχει μια προσδοκία ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο. Υπάρχουν κοινωνικές δομές που είναι το κλειδί για την ευτυχία. Μια πίστη είναι συχνά μέρος του ανήκειν. Πιο σημαντικό, αυτοί έχουν πολύ ανεπτυγμένα κοινωνικά δίκτυα.

 
Νο9 – Βάλε πρώτα τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
 
Μια θετική, αφοσιωμένη σχέση μπορεί να προσθέσει έξι χρόνια σε προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με την έρευνα του Buettner. Και όσο περισσότερο χρόνο και αγάπη δίνεις στα παιδιά σου, τόσο πιθανότερο είναι αυτά να σε φροντίσουν όταν το χρειαστείς.
 

Αυτές είναι λοιπόν οι 9 κοινές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις Μπλε Ζώνες, τις 5 περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει περισσότερη υγεία, ευτυχία και μακροζωία.

 

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για αυτό το θέμα πηγαίνοντας στο επίσημο site του Dan Buettner εδώ.

Σαρδινία, Ιταλία
Αξίζει να παρατηρήσεις ότι πουθενά δεν αναφέρθηκε κάτι σαν «οι άνθρωποι εκεί ζουν καλυτέρα και περισσότερο επειδή το κατά κεφαλήν εισόδημα εκεί είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα μέρη της γης».
 
 Όχι. Το πόσα κερδίζεις δε φαίνεται να έχει καμία σχέση με το πόσο υγιής είσαι ψυχικά και σωματικά.
 
Και το πόσο απέχουν αυτές οι συνήθειες από τις δικές μας, δείχνει καθαρά πιστεύω το λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, είναι πνιγμένοι στο άγχος, στην παχυσαρκία και στις ασθένειες.
 
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μια από τις 5 (!) Μπλε Ζώνες όλου του κόσμου είναι πολύ κοντά μας, είναι στη χώρα μας, είναι η Ικαρία!
 
Μήπως να την κάναμε όλοι προς τα κει;
 

Related Post