Επιλεγμενα, Συμβουλες Υγειας

Σύγχρονες Ιατρικές Ανακαλύψεις που Σώζουν Ζωές

Posted by

«Ένα γραμμάριο πρόληψη αξίζει όσο ένα κιλό θεραπεία» είπε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους Εθνοπατέρες των ΗΠΑ, κι αυτό δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αληθινό σήμερα.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η πρωταρχική και προληπτική φροντίδα μειώνουν τα μελλοντικά θεραπευτικά κόστη σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης αυξάνουν την υγεία των ασθενών. Μια εστίαση στην πρόληψη θα μπορούσε να σώσει αναρίθμητες ζωές, χρήματα και πόνο από τα θύματα των χρόνιων παθήσεων.

Είναι πράγματι λυπηρό να φτάσει να ξοδεύει κανείς απίστευτη έγνοια, χρόνο και χρήματα για την υγεία του για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ασθένειας που θα μπορούσε να είχε προληφθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Η πρόληψη στην υγεία χωρίζεται σε παθητική κι ενεργητική.

Παθητική Πρόληψη και Υγεία

Η παθητική πρόληψη έχει να κάνει κυρίως με τον υποχρεωτικό για όλους μας εμβολιασμό ενάντια των κοινών ιογενών ασθενειών.

Ασθένειες που άλλοτε μπορεί να ήταν μοιραίες όπως η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά, εξαλείφθηκαν σχεδόν από το χάρτη μέχρι το 1980 μέσω των εμβολίων. Μέχρι το 2022 πιθανολογείται ότι κι άλλες σοβαρές ιογενείς ασθένειες όπως η ελονοσία κι ο Δάγκειος ή κίτρινος πυρετός θα είναι προβλέψιμες μέσω των εμβολίων. Πέρα από αυτά, οι επιστήμονες σήμερα προσπαθούν να βρουν εμβόλια και για μη ιογενείς αλλά εξίσου σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του στήθους και του προστάτη, ακόμη κι ο εθισμός σε ουσίες.

Ενεργητική Πρόληψη και Υγεία

Η ενεργητική πρόληψη έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας και τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο στον γιατρό μας.

Για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο και τις απαραίτητες εξετάσεις για άντρες και γυναίκες, διάβασε αυτό το άρθρο μου εδώ.

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής, μπορεί κανείς να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, καρκίνο και νοητικές δυσλειτουργίες – κάποιες μελέτες δείχνουν μέχρι και 80-90% – κάνοντας μερικές αλλαγές σε αυτόν.

 

Διατροφή για Ενεργητική Πρόληψη και Καλή Υγεία

  • Κόκκινο κι επεξεργασμένο κρέας όπως χοιρινό, βοδινό, αρνί, κατσίκι, εντόσθια, όλα τα αλλαντικά, κατανάλωση μέχρι 1 φορά την εβδομάδα
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, προϊόντα φούρνου και γλυκά, κατανάλωση μέχρι 1 φορά την εβδομάδα
  • Φρούτα και λαχανικά, κατανάλωση 5 μερίδες την ημέρα
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, πατάτες, κατανάλωση καθημερινά με μέτρο

 

Άσκηση για Ενεργητική Πρόληψη και Καλή Υγεία

  • 30-60 λεπτά σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα (το γρήγορο περπάτημα μετράει)
  • Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 25
  • Περιφέρεια κοιλιάς στο ύψος του αφαλού έως 94 cm (το πολύ 102) για τους άντρες και 80 (το πολύ 88) για τις γυναίκες
  • Όχι ενεργητικό η παθητικό κάπνισμα
  • Κατανάλωση οινοπνεύματος με φειδώ (κάτω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες)
Πρόληψη και Υγεία – Συνοψίζοντας

Η αλήθεια είναι πως, όταν σκεφτεί κανείς  τις ασθένειες που είναι οι πιο κοινές αιτίες θνησιμότητας όπως οι παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων, ο διαβήτης κι ο καρκίνος, η μοίρα μας κείτεται στα δικά μας χέρια στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Ακόμα κι αν έχεις μια συγκεκριμένη ασθένεια στο ιστορικό υγείας της οικογένειάς σου, μπορείς να αλλάξεις την έκφραση των γονιδίων σου – τουλάχιστον για κάποιες ασθένειες – σε μεγάλο ποσοστό, απλά κάνοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή άσκηση και διατροφή, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Ασφαλώς και δε μπορεί κανείς να ελέγξει το τι θα του συμβεί 100%.

Δε μπορεί κανείς να ελέγξει αν θα βρέξει ή όχι, αλλά μπορεί να κρατάει μια ομπρέλα μαζί του.

Έτσι εστιάσου σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις, στις δράσεις που πρέπει να λάβεις για να ζεις υγιέστερα, και θα παίξεις ένα σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της ασθένειας – χωρίς να χρειαστείς ιατρική ποδιά. 🙂

Πηγή: Dr Oz

 

Like-Comment-Share

Related Post

%d bloggers like this: