#7: Διατροφικες Παγιδες για Αδυνατισμα, Επιλεγμενα

Μην αφήσεις το βάρος σου να ανέβει λόγω της παρέας σου

Posted by

dinnerParty_1966631cOι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν τρώνε μαζί με παρέα. Με τον ενθουσιασμό της καλής παρέας, η όρεξή σου πάει στο τέρμα κι αυτή δε χάνεται εύκολα, από τη στιγμή που μιλάς και περνάς καλά. Πριν καλά-καλά το καταλάβεις, τρως πολύ περισσότερο απ’ότι θα έπρεπε, προτού συνειδητοποιήσεις το πόσο φαγητό κατανάλωσες συνολικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό αν η παρέα σου τρώει περισσότερο από σένα.

Προετοιμάσου όταν πρόκειται να βγεις για φαγητό με φίλους. Παρήγγειλε ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, άσχετα με το τι θα παραγγείλουν οι φίλοι σου. Αν είσαι γυναίκα που τρώει με έναν άντρα, θα πρέπει να ξέρεις ότι, γενικά, οι άντρες μπορούν να φάνε πολύ περισσότερο φαγητό από τις γυναίκες χωρίς να πάρουν βάρος. Ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη! Λόγω του ότι οι άντρες έχουν περισσότερο βάρος, περισσότερο μυϊκό ιστό και περισσότερη τεστοστερόνη (που χτίζει τον μυϊκό ιστό), έχουν έναν ταχύτερο μεταβολισμό.

Να κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τρως λιγότερο όταν είσαι μαζί με παρέα ή συγγενείς:

  • Μάσα το φαγητό σου αργά.
  • Βάζε το πιρούνι σου κάτω ανάμεσα στις μπουκιές.
  • Σταμάτα να τρως όταν μιλάς και συνέχισε να τρως αργά μόλις η συζήτηση σταματήσει.
  • Μη φοβάσαι να αφήσεις φαγητό στο πιάτο σου.
  • Αν τρως στο σπίτι, μόλις νιώσεις χορτάτη πήγαινε το πιάτο σου στην κουζίνα κι επίστρεψε στο τραπέζι. Αν δεν υπάρχει πιάτο, δεν υπάρχει άλλο φαγητό να τσιμπολογάς – συνήθως.
  • Ποτέ μην παραγγείλεις ένα γεύμα ίδιο με τους φίλους σου. Τα λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες γεύματα ακούγονται ωραία όταν τα παραγγέλνει κάποιος άλλος, ωστόσο δε χρειάζεται να τα παραγγείλεις κι εσύ. Ένας τρόπος να αποφύγεις τον πειρασμό είναι να παραγγείλεις πρώτη.
  • Μην προσπαθείς να προλάβεις το ρυθμό κάποιου που τρώει γρήγορα στο τραπέζι σου. Αυτό το άτομο πιθανόν δεν έχει ιδέα τι ή πόσο πολύ τρώει. Αυτοί που τρώνε γρήγορα συνήθως μιλάνε ένα μίλι το λεπτό ενώ τρώνε ασταμάτητα.
  • Πρόσεχε το αλκοόλ όταν τρως με φίλους. Ποτέ μην παραγγέλνεις πάνω από ένα ποτό. Αν δεν πίνεις συνήθως, μη φοβηθείς να μην παραγγείλεις ποτό. Απλά πάρε νερό ή σόδα με λεμόνι. Αν ωστόσο θα ήθελες ένα ελαφρύ ποτό, πάρε ένα winespritzer (μισό ποτήρι κρασί, μισές θερμίδες, και σόδα).
  • Μην αισθανθείς πίεση να τελειώσεις όλο το πιάτο σου. Οι μερίδες στα εστιατόρια είναι συνήθως δυο με τρεις φορές μεγαλύτερες από ότι θα ήταν στο σπίτι. Το να βάλεις τον σερβιτόρο να πακετάρει το μισό γεύμα για το σπίτι από πριν, ίσως βοηθήσει.

Αυτά! Για να έχεις και να διατηρήσεις τη φόρμα σου, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και συνειδητοποίηση του φαγητού και της δραστηριότητάς σου. Αυτό είναι το μυστικό. Κι ο κύριος λόγος που στις διακοπές ξεφεύγουμε όλοι με το βάρος μας είναι το ότι τρώμε αρκετές φορές με παρέα και συγγενείς – με ανθρώπους δηλαδή που έχουν άλλες διατροφικές συνήθειες, άλλη ηλικία, άλλο φύλο, άλλο μεταβολισμό, κι άλλους στόχους, άσχετα με τη σχέση τους μαζί μας.

Το έχω πει και ξαναπεί – η φυσική και σωματική σου κατάσταση, η ψυχολογία σου, ακόμα και το ίδιο το εισόδημά σου, είναι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων που σε περιτριγυρίζουν περισσότερο. Διάλεξε τους σοφά λοιπόν.

Πηγή: Dr. Fred A. Stutman, MD

 

Related Post

%d bloggers like this: