#1: Τα Παντα για Θερμιδες κι Υδατανθρακες, Επιλεγμενα

Απόφυγε τους κακούς υδατάνθρακες για να χάσεις βάρος

Posted by
Το σώμα σου μετατρέπει όλους τους υδατάνθρακες που τρως σε ζάχαρη (γλυκόζη), την οποία χρησιμοποιούν τα σωματικά μας κύτταρα σαν καύσιμο. Όταν τα μόρια της γλυκόζης περνούν από τα έντερα στην κυκλοφορία του αίματος, το όργανο που είναι γνωστό σαν πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, σηματοδοτώντας στα σωματικά κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη. Μόλις τα κύτταρα (δέρμα, εσωτερικά όργανα, ιστοί, μύες, λίπος κ.α.) απορροφήσουν τη γλυκόζη, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα επιστρέφουν στο φυσιολογικό.
 
Το κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί τους κακούς από τους καλούς υδατάνθρακες είναι πόσο γρήγορα οι τροφές υδατανθράκων μετατρέπονται σε ζάχαρη στο έντερο κι απορροφούνται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι γνωστό ως γλυκαιμικός δείκτης. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρούνται ότι είναι κακοί υδατάνθρακες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν το άσπρο ρύζι, το ραφιναρισμένο και υψηλά επεξεργασμένο αλεύρι (σε άσπρα ψωμιά, δημητριακά, ζυμαρικά, κουλούρια, κέικ, κρουασάν, γλυκά, κρέπες, βάφλες, μπισκότα, βουτήματα), φρουτοχυμούς, αναψυκτικά με ζάχαρη, ζαχαρωτά, επιδόρπια, πίτες, παγωτά, πατατάκια, κράκερ, κάποια λαχανικά (καλαμπόκι κι άσπρες πατάτες) και γρανίτες.
 
Οι κακοί υδατάνθρακες μετατρέπονται ταχύτατα σε γλυκόζη στο έντερο, και ύστερα απορροφούνται ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η ταχεία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος προκαλεί μια ταχεία αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης. Λόγω της εξόδου της ινσουλίνης, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ύστερα αυξάνονται ραγδαία, κάνοντας στην πραγματικότητα τους σωματικούς ιστούς και τον εγκέφαλο να λιμοκτονήσουν από ενέργεια. Σε απόκριση, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα πείνας για άλλο ένα γεύμα γρήγορης λύσης που θα αναπληρώσει τη γλυκόζη στο αίμα. Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, που κατά κανόνα οδηγεί σε υπερβολική αύξηση βάρους.
 
Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης που χρειάζονται να γεμίσουν τα κύτταρα των μυών και του λίπους με ζάχαρη αναστέλλουν επίσης την παραγωγή μιας μυϊκής πρωτεΐνης που ονομάζεται γλυκαγόνη (η γλυκαγόνη σηματοδοτεί στα λιποκύτταρα του σώματος να κάψουν αποθηκευμένα καύσιμα όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέσουν κάτω από ένα κρίσιμο σημείο), προκαλώντας τα λιποκύτταρα να αποθηκεύσουν περισσότερο λίπος αντί να κάψουν λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Αποτέλεσμα: λιγότερη παραγόμενη ενέργεια, περισσότερο αποθηκευμένο λίπος.
 
Εκτός από το κέρδος ανεπιθύμητου βάρους, το να τρως πολλές τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν παράγεται περίσσεια ινσουλίνης επαναλαμβανόμενα από το πάγκρεας σε απόκριση της βρώσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη μπορούν στην πραγματικότητα να φθαρούν, και τότε αρχίζουν να παράγουν όλο και λιγότερη ινσουλίνη. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που οι σωματικοί ιστοί αντιστέκονται στο σήμα της ινσουλίνης να μεταφέρουν γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα.
 
 
Οι υψηλές σε ζάχαρη δίαιτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
 
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στο The Journal of Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (2004), οι γυναίκες που τρώνε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχουν διπλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στήθους από γυναίκες που τρώνε λιγότερα σάκχαρα και άμυλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια περίσσεια επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους με το να προκαλεί το σάκχαρο του αίματος να υψώνεται ραγδαία, που με τη σειρά του προκαλεί ένα κύμα στα επίπεδα ινσουλίνης του αίματος. Αυτά τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στα κύτταρα του στήθους. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί πιθανόν να οδηγήσουν στον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στο στήθος.
 
Αυτές οι μελέτες δεν συνιστούν ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν την τυπική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αλλά όντως υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να τους αντικαταστήσουν με σύνθετους υδατάνθρακες με υψηλές φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Οι δίαιτες με υψηλές φυτικές ίνες έχουν δείξει σε πολλές μελέτες ότι μειώνουν τον κίνδυνο ποικίλων μορφών καρκίνου όταν συνδυάζονται με μια δίαιτα άπαχων καθαρών πρωτεϊνών. (Οι δίαιτες υψηλές σε λίπος από την άλλη μεριά, έχουν επανειλημμένα δείξει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ποικίλων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνο του μαστού.) Αυτές οι ευρέσεις εγείρουν ανησυχίες για τις γυναίκες που τρώνε υπερβολικά ποσά επεξεργασμένων σακχάρων και που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή διαβητικές ή που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
 
Έτσι ήρεμα με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα! 😉
 
Πηγή: Dr. Fred A. Stutman, MD

Related Post

%d bloggers like this: