Επιλεγμενα, Συμβουλες Υγειας

Κατάθλιψη: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Κατάθλιψη Συμπτώματα Αντιμετώπιση
Posted by
Κατάθλιψη Συμπτώματα ΑντιμετώπισηΚατάθλιψη συμπτώματα και αντιμετώπιση: Πώς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να λάβεις αποτελεσματική βοήθεια

Τα κανονικά σκαμπανεβάσματα της ζωής σημαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να αισθάνεται λυπημένος ή να έχει “τα κάτω” του από καιρό σε καιρό. Αλλά αν η κενότητα και η απόγνωση έχουν κυριεύσει τη ζωή σου και δε λένε να φύγουν, μπορεί να πάσχεις από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να καθιστά δύσκολο το να λειτουργήσεις και να απολαύσεις τη ζωή όπως παλιότερα. Κάποιες φορές, ακόμα και το να βγάλεις τη μέρα μπορεί να φαίνεται «βουνό». Αλλά όσο απελπισμένος κι αν νιώθεις, μπορείς να γίνεις καλύτερα. Το να κατανοήσεις τα σημάδια, τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η θλίψη ή η κακή διάθεση είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στους «αγώνες», αναποδιές και απογοητεύσεις της ζωής. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη «κατάθλιψη» για να εξηγήσουν αυτά τα είδη των συναισθημάτων, αλλά η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό, τι απλά είναι η θλίψη.

Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την κατάθλιψη σαν να «ζουν σε μια μαύρη τρύπα» ή σαν να έχουν την αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν αισθάνονται καθόλου λυπημένοι – αλλά μπορεί να αισθάνονται άψυχοι, άδειοι και απαθείς, ή οι άνδρες ειδικότερα, μπορεί ακόμη και να αισθάνονται θυμωμένοι, επιθετικοί, και ανήσυχοι.

Όποια και αν είναι τα συμπτώματα, η κατάθλιψη είναι διαφορετική από την κανονική θλίψη με το ότι «καταπίνει» την καθημερινή σου ζωή, παρεμβαίνοντας με την ικανότητά σου να εργάζεσαι, να σπουδάζεις, να τρως, κοιμάσαι, και να διασκεδάζεις. Τα αισθήματα απελπισίας, απόγνωσης, και αναξιότητας είναι έντονα και αδυσώπητα, με λίγη, έως καθόλου, ανακούφιση.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Εάν ταυτίζεσαι με αρκετά από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα, και δε λένε να φύγουν, μπορεί να πάσχεις από κλινική κατάθλιψη.

Κατάθλιψη συμπτώματα:
 • δε μπορείς να κοιμηθείς ή κοιμάσαι πάρα πολύ
 • δε μπορείς να συγκεντρωθείς ή ξεχνάς εύκολα
 • αισθάνεσαι απελπισία και ότι είσαι αβοήθητος
 • δε μπορείς να ελέγξεις τις αρνητικές σκέψεις σου, όσο κι αν προσπαθείς
 • έχεις χάσει την όρεξή σου ή δε μπορείς να σταματήσεις να τρως
 • είσαι πολύ πιο οξύθυμος, ευέξαπτος, ή επιθετικός από το συνηθισμένο
 • καταναλώνεις περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό ή η ενασχολείσαι με άλλες απερίσκεπτες συμπεριφορές
 • έχεις ανεξήγητα άλγη και πόνους όπως πονοκεφάλους, πόνο στην πλάτη, πόνο στους μύες, και πόνο στο στομάχι
 • αισθάνεσαι κουρασμένος, αργός, και σωματικά στραγγισμένος
 • έχεις σκέψεις ότι δεν αξίζει να ζεις (ζήτα βοήθεια αμέσως αν αυτή είναι η περίπτωση)

Αν έχεις τάσεις αυτοκτονίας…
Όταν αισθάνεσαι εξαιρετική κατάθλιψη ή έχεις τάσεις αυτοκτονίας, τα προβλήματά σου δε φαίνονται προσωρινά – φαίνονται συντριπτικά και μόνιμα. Αλλά με τον καιρό, θα αισθανθείς καλύτερα, ειδικά αν έχεις ζητήσει βοήθεια. Εάν έχεις τάσεις αυτοκτονίας, να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να σε στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, γι ‘αυτό σε παρακαλώ να ζητήσεις βοήθεια!

Κάλεσε τώρα το 1018 (24/7 Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία της Κλίμακας) ή επισκέψου το http://www.suicide-help.gr/ για να μάθεις περισσότερα.

Τα πρόσωπα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη συχνά μοιάζει διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και σε νέους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η επίγνωση αυτών των διαφορών εξασφαλίζει ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται.

Η ανδρική κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια φορτωμένη λέξη στον πολιτισμό μας. Πολλοί τη συνδέουν – ωστόσο κακώς – με ένα σημάδι αδυναμίας και με μια υπερβολική συναισθηματική φόρτιση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τους άνδρες. Οι καταθλιπτικοί άνδρες είναι λιγότερο πιθανό από ό, τι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα της αυτο-απέχθειας και της απελπισίας. Αντ ‘αυτού, έχουν την τάση να παραπονιούνται για κούραση, ευερεθιστότητα, προβλήματα στον ύπνο, και απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία και τα χόμπι. Άλλα σημεία και συμπτώματα της κατάθλιψης στους άνδρες περιλαμβάνουν θυμό, επιθετικότητα, βία, απερίσκεπτη συμπεριφορά, και κατάχρηση ουσιών. Ακόμα κι αν τα ποσοστά κατάθλιψης για τις γυναίκες είναι διπλάσια από εκείνα των ανδρών, οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες.

Η γυναικεία κατάθλιψη

Τα ποσοστά κατάθλιψης στις γυναίκες είναι διπλάσια από ότι σε άνδρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ορμονικούς παράγοντες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), την προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD), την επιλόχεια κατάθλιψη, και την περιεμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη. Όσο για τα σημεία και τα συμπτώματα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν έντονα συναισθήματα ενοχής, να κοιμούνται ή να τρώνε υπερβολικά, και να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Η εφηβική κατάθλιψη

Ενώ ορισμένοι καταθλιπτικοί έφηβοι φαίνονται λυπημένοι, κάποιοι άλλοι δε φαίνονται. Στην πραγματικότητα η ευερεθιστότητα – κι όχι η κατάθλιψη – είναι συχνά το κυρίαρχο σύμπτωμα της εφηβικής κατάθλιψης. Ένας καταθλιπτικός έφηβος μπορεί να είναι εχθρικός, γκρινιάρης, ή εύκολα να χάνει την ψυχραιμία του ή της. Ανεξήγητα άλγη και πόνοι είναι επίσης κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης στους νέους. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η εφηβική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο σπίτι και στο σχολείο, τα ναρκωτικά, την αυτο-απέχθεια – ακόμη και μη αναστρέψιμη τραγωδία όπως ανθρωποκτόνο βία ή αυτοκτονία. Αλλά με βοήθεια, η εφηβική κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμη.

Η γεροντική κατάθλιψη

Οι δύσκολες αλλαγές που πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν – όπως το πένθος, την απώλεια της ανεξαρτησίας και τα προβλήματα υγείας – μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, ειδικά σε εκείνους που δεν έχουν ένα ισχυρό σύστημα στήριξης. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να παραπονιούνται περισσότερο για τα σωματικά και όχι τα συναισθηματικά σημάδια και συμπτώματα της κατάθλιψης, και έτσι το πρόβλημα συχνά παραβλέπεται. Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους σχετίζεται με κακή υγεία, ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, έτσι η διάγνωση και η θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές νέες μητέρες υποφέρουν από κάποια φευγαλέα μορφή θλίψης. Η επιλόχεια κατάθλιψη, αντίθετα, είναι μια μεγαλύτερης διάρκειας και πιο σοβαρή κατάθλιψη που προκαλείται, εν μέρει, από ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γέννα ενός μωρού. Η επιλόχεια κατάθλιψη εμφανίζεται συνήθως σύντομα μετά τον τοκετό, αλλά οποιαδήποτε κατάθλιψη που εμφανίζεται εντός έξι μηνών από τον τοκετό μπορεί να είναι επιλόχεια κατάθλιψη.

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη έρχεται σε πολλές μορφές και σχήματα. Οι διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης έχουν μοναδικά συμπτώματα, αίτια και επιπτώσεις. Γνωρίζοντας τι είδος κατάθλιψης έχεις, μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συμπτώματα σου και να λάβεις την πιο αποτελεσματική θεραπεία και αντιμετώπιση.

Η μείζων κατάθλιψη

Η μείζων κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα να απολαύσεις τη ζωή και να βιώσεις ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα είναι σταθερά και συνεχή, που κυμαίνονται από μέτρια έως σοβαρά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μείζων κατάθλιψη συνήθως διαρκεί για περίπου έξι μήνες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μόνο ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά πιο συχνά, η μείζων κατάθλιψη είναι μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις τη ψυχική σου διάθεσή και να μειώσεις τον κίνδυνο υποτροπής.

Δυσθυμία (επαναλαμβανόμενη, ήπια κατάθλιψη)

Η δυσθυμία είναι ένας τύπος χρόνιας «χαμηλού βαθμού» κατάθλιψης. Τις περισσότερες ημέρες, αισθάνεσαι ήπια ή μέτρια κατάθλιψη, αν και μπορεί να υπάρχουν σύντομες περίοδοι φυσιολογικής διάθεσης. Τα συμπτώματα της δυσθυμίας δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης, αλλά κρατάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δύο έτη). Αυτά τα χρόνια συμπτώματα καθιστούν πολύ δύσκολο να ζήσεις τη ζωή στο έπακρο και να θυμάσαι τις καλύτερες στιγμές. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια όταν έχουν δυσθυμία, μια κατάσταση γνωστή ως «διπλή κατάθλιψη». Εάν πάσχεις από δυσθυμία, μπορεί να αισθάνεσαι σαν να είχες πάντα κατάθλιψη. Ή μπορεί να σκέφτεσαι ότι η συνεχής χαμηλή διάθεση σου είναι «απλά ο χαρακτήρας σου». Ωστόσο, η δυσθυμία μπορεί να αντιμετωπιστεί, ακόμη και αν τα συμπτώματα σου έχουν περάσει απαρατήρητα ή χωρίς θεραπευτική αγωγή για χρόνια.

Διπολική Διαταραχή: Όταν η κατάθλιψη είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος

Η διπολική διαταραχή, επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από κυκλικές αλλαγές της διάθεσης. Επεισόδια της κατάθλιψης εναλλάσσονται με μανιακά επεισόδια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν παρορμητική συμπεριφορά, υπερδραστηριότητα, γρήγορη ομιλία, και καθόλου ή λίγο ύπνο. Τυπικά, η μετάβαση από το ένα άκρο της διάθεσης στο άλλο είναι σταδιακή, με κάθε μανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο να διαρκεί για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες. Όταν καταθλίβεται, ένα άτομο με διπολική διαταραχή παρουσιάζει τα συνήθη συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης. Ωστόσο, οι θεραπείες για τη διπολική κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετικές. Στην πραγματικότητα, τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να κάνουν τη διπολική κατάθλιψη χειρότερη.

Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου της κατάθλιψης

Μερικές ασθένειες έχουν μια συγκεκριμένη ιατρική αιτία, καθιστώντας τη θεραπεία απλή. Εάν έχεις διαβήτη, παίρνεις ινσουλίνη. Αν έχεις σκωληκοειδίτιδα, κάνεις χειρουργική επέμβαση. Η κατάθλιψη, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη.

Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο, και δεν θεραπεύεται απλά με φαρμακευτική αγωγή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάθλιψη προκαλείται από ένα συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Με άλλα λόγια, οι επιλογές του τρόπου ζωής σου, των σχέσεων, και των ικανοτήτων αντιμετώπισης σου παίζουν τόσο ρόλο – ή και περισσότερο – όσο και η κληρονομικότητα. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου σε κάνουν πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη
 • Μοναξιά
 • Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης
 • Πρόσφατες αγχογόνες εμπειρίες ζωής
 • Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
 • Προβλήματα σχέσεων ή γάμου
 • Οικονομική πίεση
 • Παιδικό τραύμα ή κακοποίηση
 • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών
 • Η ανεργία ή υποαπασχόληση
 • Προβλήματα υγείας ή χρόνιος πόνος
Η αιτία της κατάθλιψης βοηθά στον προσδιορισμό της θεραπείας

Η κατανόηση της υποκείμενης αιτίας της κατάθλιψης σου μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν έχεις κατάθλιψη εξαιτίας μιας δουλειάς που οδηγεί σε αδιέξοδο, η καλύτερη θεραπεία θα μπορούσε να είναι το να βρεις μια πιο ικανοποιητική καριέρα, όχι το να πάρεις ένα αντικαταθλιπτικό. Εάν είσαι νέος σε μια περιοχή και νιώθεις μοναξιά και λύπη, το να βρεις νέους φίλους στο χώρο εργασίας ή μέσω ενός χόμπι, πιθανότατα θα σου δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση στη διάθεση απ’ ό, τι το να πας σε ψυχολόγο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με την αλλαγή της κατάστασης.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από την κατάθλιψη – Κατάθλιψη αντιμετώπιση

Όπως τα συμπτώματα και οι αιτίες της κατάθλιψης είναι διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους, έτσι είναι κι οι τρόποι για να αισθανθείς καλύτερα. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μη λειτουργεί για ένα άλλο, και καμία θεραπεία δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Αν αναγνωρίζεις τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον εαυτό σου ή σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, πάρε κάποιο χρόνο να εξερευνήσεις τις πολλές επιλογές αντιμετώπισης εδώ αλλά και εδώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καλύτερη προσέγγιση περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κοινωνικής υποστήριξης, αλλαγών στον τρόπο ζωής, ανάπτυξης συναισθηματικών δεξιοτήτων, καθώς και επαγγελματικής βοήθειας.

Ζήτα βοήθεια και υποστήριξη

Εάν ακόμη και η σκέψη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σου, φαίνεται τεράστια, μην πανικοβάλλεσαι. Το να αισθάνεσαι ανήμπορος κι απελπισμένος είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης – όχι της πραγματικότητας της κατάστασής σου. Αυτό δε σημαίνει ότι είσαι αδύναμος ή ότι δε μπορείς να αλλάξεις! Το κλειδί για την ανάκαμψη της κατάθλιψης είναι να αρχίσεις με ένα μικρό βήμα και να ζητήσεις βοήθεια. Η απλή πράξη του να μιλήσεις σε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο για το πώς αισθάνεσαι, μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια. Το πρόσωπο που μιλάς δε χρειάζεται να είναι σε θέση να σε «φτιάξει»’ αυτός ή αυτή πρέπει απλά να είναι ένας καλός ακροατής.
Το να έχεις ένα ισχυρό σύστημα στήριξης θα επιταχύνει την ανάρρωσή σου. Η απομόνωση τροφοδοτεί την κατάθλιψη, έτσι πλησίασε τους άλλους, ακόμα κι αν αισθάνεσαι σαν να είσαι μόνος ή δε θέλεις να νιώσεις σαν βάρος για τους άλλους. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χαρούν που επέλεξες να τους εμπιστευθείς’ θα κολακευτούν που τους εμπιστεύεσαι αρκετά για να ανοιχτείς σε αυτούς. Έτσι, μίλα στην οικογένεια και στους φίλους σου για το τι περνάς και το πώς μπορούν να σε υποστηρίξουν.

Κάνε υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν, αλλά μπορούν να έχουν μια μεγάλη επίδραση στην κατάθλιψη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές περιλαμβάνουν:

 • Καλλιέργεια υποστηρικτικών σχέσεων
 • Τακτική άσκηση και ύπνος
 • Υγιεινή διατροφή για να ενισχυθεί φυσικά η διάθεση
 • Διαχείριση του στρες
 • Τεχνικές χαλάρωσης
 • Αμφισβήτηση αρνητικών μοτίβων σκέψης
Χτίσε συναισθηματικές δεξιότητες

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειριστούν το στρες και να εξισορροπήσουν τα συναισθήματα τους. Το χτίσιμο συναισθηματικών δεξιοτήτων μπορεί να σου δώσει τη ικανότητα να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις τις αντιξοότητες, το τραύμα, και την απώλεια. Με άλλα λόγια, το να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου μπορεί να σε κάνει πιο ανθεκτικό.

Ζήτα επαγγελματική βοήθεια

Εάν η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σου, οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, και η ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων δεν είναι αρκετά, ζήτα βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, που συμπεριλαμβάνουν τη θεραπεία σε ψυχολόγο, τα φάρμακα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Μαθαίνοντας σχετικά με τις επιλογές σου θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποια μέτρα είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν καλύτερα για την ιδιαίτερη κατάσταση και τις ανάγκες σου.

Είναι τα αντικαταθλιπτικά κατάλληλα για σένα;

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι μια θεραπεία και έχει τα μειονεκτήματα της. Το να μάθεις τα γεγονότα σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά και να αντισταθμίσεις τα οφέλη από τους κινδύνους τους, μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις μια τεκμηριωμένη και προσωπική απόφαση για το αν τα φάρμακο είναι κατάλληλα για σένα.

Η αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη συχνά περιλαμβάνει κάποια μορφή θεραπείας από ψυχολόγο. Η θεραπεία σου δίνει τα εργαλεία να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη από διάφορες οπτικές γωνίες. Επίσης, αυτά που μαθαίνεις στη θεραπεία με ψυχολόγο σου δίνουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να προλάβεις την υποτροπή της κατάθλιψης.

Ορισμένοι τύποι θεραπείας σε μαθαίνουν πρακτικές τεχνικές για το πώς να δεις διαφορετικά τις αρνητικές σκέψεις και να χρησιμοποιήσεις συμπεριφορικές δεξιότητες στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η θεραπεία με ψυχολόγο μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δουλέψεις με την ρίζα της κατάθλιψης σου, βοηθώντας σε να καταλάβεις γιατί αισθάνεσαι με έναν ορισμένο τρόπο, τι προκαλεί σε εσένα την κατάθλιψη, και τι μπορείς να κάνεις για να μείνεις υγιής.

Αυτά λοιπόν για την κατάθλιψη, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της. Αν αναγνωρίζεις αρκετά συμπτώματα σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο και ξέρεις ότι δε λαμβάνει βοήθεια για αυτό, σε παρακαλώ άκουσέ τον και βοήθησέ τον, στέλνοντας τον σε κάποια από τις πηγές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ή σε κάποιον επαγγελματία που μπορεί να γνωρίζεις.

Πηγή

Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μοιράσου το με τους φίλους σου στο Facebook κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί από κάτω!

 

Related Post

%d bloggers like this: