#9: Γυμνασου και Χασε Βαρος, Επιλεγμενα

Γυμνάσου για να χάσεις βάρος

Posted by
Ξέρεις ότι προκειμένου να χάσεις βάρος πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες απ’αυτές που καις. Έχουμε ήδη μιλήσει για διάφορους τρόπους να δώσεις στον εαυτό σου ένα πλεονέκτημα απώλειας βάρους τρώγοντας υγιεινές, χαμηλές σε λιπαρά τροφές.
Το άλλο κομμάτι του πάζλ είναι να ασκείσαι τακτικά για να κάψεις τις παραπανίσιες θερμίδες. 

Δεν είναι απαραίτητο να γραφτείς σ’ένα γυμναστήριο ή να συμμετέχεις σε προγράμματα αεροβικής για να κάψεις λίπος. Μπορείς να κάψεις θερμίδες απλά ανεβαίνοντας τις σκάλες, καθαρίζοντας το σπίτι, κάνοντας ποδήλατο, δουλεύοντας στον κήπο, ή απλά περπατώντας 30 λεπτά κάθε μέρα.
Δε χρειάζεται ούτε να ιδρώσεις για να κάψεις θερμίδες ενώ ασκείσαι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που περπατούν γρήγορα κάθε μέρα για 30 λεπτά καίνε σωματικό λίπος, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, και χαμηλώνουν την αρτηριακή τους πίεση, όσο και, αν όχι περισσότερο από, ανθρώπους που γυμνάζονται σ’ένα γυμναστήριο 3-5 φορές την εβδομάδα. Ακόμα και δύο 15λεπτοι περίπατοι τη μέρα θα σου δώσουν τα ίδια οφέλη στην απώλεια λίπους και τη φυσική σου κατάσταση όσο ένας 30λεπτος καθημερινός περίπατος.

Και η απώλεια βάρους δεν είναι ο μόνος λόγος που θα πρέπει να ξεκινήσεις να κινείσαι. Μια πρόσφατη έρευνα από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο έδειξε ότι οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή, εκτός του ότι παχαίνουν στην κοιλιά, στους μηρούς και στους γλουτούς, αυξάνουν επιπλέον το εν τω βάθει λίπος που περικλείει τα εσωτερικά όργανα του σώματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, υπέρταση και διαβήτη. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η μέτριου επιπέδου άσκηση 5 φορές τη βδομάδα για 30-40 λεπτά μείωσε το εν τω βάθει λίπος περισσότερο από 35% και είχε σαν αποτέλεσμα μια σημαντική απώλεια βάρους μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών.

Η άσκηση θα βοηθήσει να αυξηθεί η ενέργειά σου επίσης. Με την έλευση της εποχής των υπολογιστών, οι άνθρωποι αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να κάνουν όλο και λιγότερη σωματική δραστηριότητα. Θα φαινόταν λογικό ότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μένει περισσότερη ενέργεια για άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, πόσες φορές έχεις παρατηρήσει ότι όσο λιγότερα κάνεις, τόσο πιο κουρασμένη νιώθεις, ενώ όσο πιο δραστήρια είσαι, τόσο περισσότερη ενέργεια έχεις για άλλες δραστηριότητες; Η άσκηση βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων, της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήματος να προσλαμβάνουν και να παραδίδουν περισσότερο οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό το οξυγόνο είναι ο καταλύτης που καίει το καύσιμο, το φαγητό, που καταναλώνουμε  για να παράγουμε ενέργεια. Συνεπώς, όσο περισσότερο οξυγόνο λαμβάνουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχουμε για όλες μας τις δραστηριότητες.

Το οξυγόνο είναι το ζωτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Από τη στιγμή που το οξυγόνο δε μπορεί να αποθηκευτεί, τα κύτταρά μας χρειάζονται μια συνεχή πρόσληψη απ’αυτό προκειμένου να παραμείνουν υγιή. Η άσκηση βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να εξάγει οξυγόνο από τον αέρα έτσι ώστε αυξημένα ποσοστά οξυγόνου να είναι διαθέσιμα για κάθε όργανο, ιστό και κύτταρο στο σώμα. Η άσκηση στην πραγματικότητα βελτιώνει τον ολικό όγκο του αίματος, κάνοντας περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια διαθέσιμα να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στους ιστούς και να αφαιρούν διοξείδιο του άνθρακα και απόβλητα προϊόντα από τα κύτταρα του σώματος. Αυτός ο αυξημένος κορεσμός των ιστών με οξυγόνο υποβοηθείται επίσης από το άνοιγμα μικρών αγγείων του αίματος, που είναι άλλο ένα άμεσο αποτέλεσμα της άσκησης.

Έτσι ας κάνουμε εκείνο το πρώτο βήμα για ενέργεια, φυσική κατάσταση κι αληθινή απώλεια βάρους. Το να ασκείσαι κάθε μέρα – είτε περπατώντας, πηγαίνοντας με το ποδήλατο στη δουλειά, παίρνοντας τις σκάλες ή πηγαίνοντας στο γυμναστήριο – θα κρατήσει μια φρέσκια προμήθεια οξυγόνου να ξεχύνεται μέσω των αγγείων του αίματός σου σε όλα τα πεινασμένα κύτταρα του σώματός σου. Μην απογοητεύσεις αυτούς τους μικρούς φίλους, γιατί εξαρτάσαι από αυτούς όσο αυτοί εξαρτώνται από σένα. Αν τους εξαπατήσεις στην καθημερινή προμήθεια οξυγόνου τους, θα στο ανταποδώσουν με αρρώστιες και ασθένειες, αλλά αν τους δώσεις αυτό που χρειάζονται, θα στο ξεπληρώσουν με καλύτερη υγεία.

Πηγή: Dr. Fred A. Stutman, MD

 

Related Post