Διαιτα - Διαιτες, Επιλεγμενα

Δίαιτα 5-2: μια Νέα Δίαιτα Γρήγορη!!!

γρήγορη δίαιτα γρήγορη 1
Posted by

Εύκολη και γρήγορη δίαιτα γρήγορη «Θέλω μια εύκολη και γρήγορη δίαιτα, μια δίαιτα γρήγορη κι αποτελεσματική!» Αυτό ζητάνε οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος και να αδυνατίσουν. Μόλις έφτασε η Δίαιτα 5-2!

Πολλές είναι οι δημοφιλείς δίαιτες αδυνατίσματος: η χημική δίαιτα, η δίαιτα αστραπή, η δίαιτα νάσα, η δίαιτα για κοιλιά, η δίαιτα μεταβολισμού, η δίαιτα express, η δίαιτα dukan, η δίαιτα με φρούτα, η εύκολη δίαιτα, η δίαιτα 7 ημερών κι η πρωτεϊνική δίαιτα… Αλλά φαίνεται οτι αυτές δε φτάνουν…

Τώρα έχουμε και τη γρήγορη δίαιτα, στα αγγλικά The Fast Diet” ή Δίαιτα 5-2!

“The Fast Diet” – Δίαιτα Γρήγορη 5 2

H λέξη “fast”, σε αυτή την περίπτωση, δε σημαίνει τόσο ταχύτητα. Σημαίνει περισσότερο νηστείακαμία σχέση με την θρησκευτική ή πασχαλινή νηστεία.

Η γρήγορη δίαιτα 5-2, η οποία διαδόθηκε πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά, κόβει τις θερμίδες σου τόσο δραστικά για 2 ημέρες την εβδομάδα, που βασικά είναι σαν να νηστεύεις. Αυτό βέβαια δεν είναι ασφαλές για όλους, έτσι θα πρέπει πρώτα να το ελέγξεις με το γιατρό σου, αν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις.

Η γρήγορη δίαιτα 5-2, λέει ότι δεν πρέπει να νηστεύεις αν είσαι έγκυος ή λιποβαρής, ή εάν έχεις ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή διαβήτη, και ότι θα πρέπει να το ελέγξεις με το γιατρό σου πρώτα εάν παίρνεις φάρμακα. Η γρήγορη δίαιτα 5-2 επίσης δε συνιστάται για παιδιά, εφήβους, εγγύους, λιποβαρείς ανθρώπους, αδύναμους ηλικιωμένους, ή όποιον δεν αισθάνεται καλά ή έχει πυρετό.

Η βασική ιδέα πίσω από τη δίαιτα γρήγορη ή δίαιτα 5-2 που διαδόθηκε από τον ιατρικό ερευνητή Michael Mosley, MD, και τη Mimi Spencer, συγγραφείς του ομώνυμου βιβλίου, είναι να τρώς κανονικά για 5 ημέρες την εβδομάδα και να τρως πολύ περιορισμένες θερμίδες για τις άλλες 2 ημέρες.

Ο Mosley δοκίμασε αυτή τη «διακοπτόμενη νηστεία» ή “intermittent fasting”, όταν ο γιατρός του του έδειξε ότι αν και ήταν μόνο μερικά κιλά υπέρβαρος, η χοληστερίνη του ήταν στα ύψη και το σάκχαρο στο αίμα του ανέβαινε επικίνδυνα. Στο βιβλίο του, γράφει πως ήξερε ότι η νηστεία θα ήταν δύσκολη, αλλά η πείνα του πέρασε πιο γρήγορα από ό, τι περίμενε. Είχε επίσης την αίσθηση ότι η νηστεία όξυνε τις αισθήσεις του και το μυαλό του. Επιπλέον, αυτή η γρήγορη δίαιτα έφερε όλα τα αποτελέσματα που αυτός ήλπιζε.

Στην ιστοσελίδα της, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας λέει ότι αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δίαιτες διακοπτόμενης νηστείας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Η Ακαδημία δε συνιστά αυτή τη δίαιτα, διότι «δεν είναι μια ρεαλιστική μακροπρόθεσμη λύση». Η Ακαδημία σημειώνει επίσης ότι «οποιαδήποτε μεταβολή της νηστείας μπορεί να κάνει ένα πρόσωπο οξύθυμο, να προκαλέσει υπνηλία τη μέρα κι αϋπνία το βράδυ, και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αφυδάτωση».

Τι μπορείς να φας και τι όχι στη Γρήγορη Δίαιτα 5 2

Στη δίαιτα 5 2, μπορείς να τρως κανονικά για 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά νηστεύεις τις άλλες 2 ημέρες. Οι ημέρες της νηστείας σου δεν θα πρέπει να είναι διαδοχικές. Θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 1 ημέρα κανονικό φαγητό ανάμεσα τους.γρήγορη δίαιτα 5 2

Κατά τη διάρκεια των ημερών νηστείας σου, μπορείς να φας, αλλά όχι πάρα πολύ. Οι γυναίκες παίρνουν 500 θερμίδες την ημέρα (!)’ οι άνδρες παίρνουν 600 θερμίδες. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από ό, τι συνήθως συνιστάται. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, και το πόσο δραστήρια είσαι, θα χρειαζόσουν τρεις ή τέσσερις φορές τόσες θερμίδες.

Η δίαιτα γρήγορη ή δίαιτα 5 2, σε ενθαρρύνει να τρως άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά, και φρούτα κατά τις ημέρες νηστείας, συνήθως σαν δύο μικρά γεύματα συν λίγα σνακ.

Μια τυπική ημέρα νηστείας 500 θερμίδων μπορεί να περιλαμβάνει βρώμη με φρέσκα βατόμουρα για πρωινό, ένα μανταρίνι για σνακ, και κοτόπουλο με λαχανικά για δείπνο. Θα πίνεις άφθονο νερό και μπορείς επίσης να πίνεις ποτά χωρίς θερμίδες όπως το τσάι, ο καφές (χωρίς γάλα ή ζάχαρη), και η σόδα.

Στις 5 σου «ελεύθερες μέρες», μπορείς να φας οτιδήποτε (εντός λογικών ορίων). Παραδόξως, η ερευνητική ομάδα που μελέτησε ανθρώπους που έκαναν αυτή τη δίαιτα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν ξέφυγαν ιδιαίτερα στη διατροφή τους τις ελεύθερές τους μέρες.

Η γρήγορη δίαιτα ή δίαιτα 5-2, απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες νηστείας και προτείνει να πίνεις αλκοόλ τις ελεύθερες μέρες με μέτρο, αν είναι να πιεις. Και μόλις φτάσεις το στόχο απώλειας βάρους σου, 1 ημέρα νηστείας την εβδομάδα συνιστάται για συντήρηση.

Όπως φαίνεται, στη δίαιτα γρήγορη ή δίαιτα 5-2 , είσαι εξαιρετικά περιορισμένη κατά τις ημέρες νηστείας, από την άποψη των θερμίδων και των τροφών που μπορείς να φας.

γρήγορη δίαιτα γρήγορη 3Όσον αφορά τη μαγειρική και τα ψώνια, θα μαγειρεύεις και θα τρως όπως συνήθως τις ελεύθερες μέρες, ενώ θα έχεις ένα πολύ περιορισμένο μενού για τις μέρες της νηστείας. Το βιβλίο παρέχει ενός μήνα μενού και συνταγές για τις ημέρες νηστείας.

Όσον αφορά την άσκηση, η γρήγορη δίαιτα ή δίαιτα 5-2 τη συνιστά, αλλά η ιστοσελίδα της δίαιτας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να προσπαθείς να κάνεις πολύ αερόβια γυμναστική αντοχής τις ημέρες της νηστείας, και να σταματήσεις αμέσως αν νιώθεις άβολα.

Όσον αφορά διαιτητικούς περιορισμούς ή προτιμήσεις, μπορείς να προσαρμόσεις το σχέδιο από τη δίαιτα γρήγορη σε χορτοφαγικό ή χωρίς γλουτένη για τις ημέρες νηστείας, αν θέλεις. Αλλά το βιβλίο δεν σου δίνει συγκεκριμένα σχέδια αν θες να κάνεις κάτι τέτοιο.

Δίαιτα Γρήγορη 5 2 – Συνοψίζοντας

Αυτή λοιπόν ήταν η γρήγορη δίαιτα 5 2, που μαζί με τη δίαιτα ντουκάν κάνει πάταγο αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν σκέφτεσαι να τη δοκιμάσεις, προμηθεύσου πρώτα το βιβλίο κι αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το διαβάσεις, προκειμένου να μάθεις για αυτήν αναλυτικά από τους δημιουργούς της, πως θα ρέπει να την κάνεις και να δεις και τα προτεινόμενα μενού για τις ημέρες νηστείας. Μην ξεχάσεις να πάρεις το ΟΚ πρώτα από τον γιατρό σου, καθώς αυτή είναι μια απαιτητική και ιδιαίτερη δίαιτα και θα πρέπει να ταιριάζει με το ιστορικό υγείας σου για να είσαι ασφαλής.

Πηγή

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

Like-Comment-Share

Related Post