Μπορεί ο Βελονισμός να θεραπεύσει το Eυερέθιστο Έντερο ή Σπαστική Κολίτιδα;
Ναι, μπορεί. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει διεξαχθεί για τη θεραπεία της Σπαστικής Κολίτιδας με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Οι μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η Κινεζική Ιατρική μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με έναν ασφαλή τρόπο χωρίς φάρμακα.
Ευερέθιστο Έντερο Συμπτώματα – Σπαστική Κολίτιδα Συμπτώματα
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS/ΣΕΕ) είναι επίσης γνωστό ως Σπαστική Κολίτιδα. Είναι επισημασμένο σαν σύνδρομο επειδή συμπεριλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων που διαφέρει ανάλογα τον πάσχοντα. Πρόκειται για μια διαταραχή κινητικότητας ή ανώμαλη κίνηση τού λεπτού και του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες και πόνο, και δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια (συχνά σε εναλλασσόμενα επεισόδια). Επίσης, η σπαστική κολίτιδα μπορεί να συνοδεύεται κι από άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ο μετεωρισμός (αέρια εντέρου), ο τυμπανισμός (φούσκωμα) και η ναυτία. Τα συμπτώματα σχεδόν πάντα επιδεινώνονται από το στρες. Τα επεισόδια μπορεί επίσης να επιδεινώνονται από το φαγητό, και συχνά ανακουφίζονται μετά από μια εντερική κένωση. Εκτιμάται ότι το 10-20% όλων των Αμερικανών πάσχουν από συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας, με τρεις φορές περισσότερες τις γυναίκες από τους άνδρες.
Η αιτία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο, γνωρίζουμε τι δεν προκαλεί ευερέθιστο έντερο. Η σπαστική κολίτιδα δεν είναι ένα ανατομικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ανατομική αλλαγή, ούτε είναι βιοχημικό ή μεταδοτικό. Οι ερευνητές ερευνούν τη θεωρία ότι υπάρχουν άμεσες συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο θα εξηγούσε γιατί οι εξάρσεις του ευερέθιστου εντέρου πυροδοτούνται μερικές φορές από συναισθηματικές αναταραχές ή στρες.
Η Σπαστική Κολίτιδα σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική
Η σπαστική κολίτιδα σχεδόν πάντα θεωρείται δυσαρμονία μεταξύ του ήπατος και της σπλήνας στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την ομαλή ροή των ουσιών σε όλο το σώμα. Αυτή η ροή μπορεί να διαταραχθεί από συναισθήματα ή στρες, προκαλώντας στασιμότητα του Qi (ζωογόνος ενέργεια) ή του αίματος. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική θεωρεί ότι η σπλήνα συνδέεται με τη λειτουργία της πέψης και της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια (Qi και αίμα). Η σπλήνα μπορεί να αποδυναμωθεί από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, της υπερκόπωσης, του υπερβολικού άγχους, και της έλλειψης άσκησης. Όταν η σπλήνα είναι αδύναμη και το ήπαρ δεν κινείται ομαλά, το ήπαρ επιβαρύνει τη σπλήνα και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σαν συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Μια δυσαρμονία ήπατος – σπλήνας είναι παρόμοια με μια βραχυπρόθεσμη απώλεια της όρεξης ή μια περίοδο διάρροιας που συμβαίνει κατά μια περιστασιακή συναισθηματική αναστάτωση. Με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου όμως, το φαινόμενο συμβαίνει σε αργή κίνηση’ το συναισθηματικό τραύμα ή στρες λαμβάνει χώρα σε μία μακρά χρονική περίοδο, και τα πεπτικά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια.
Οι Θεραπευτές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής ή του Βελονισμού μπορεί να χρησιμοποιήσουν διάφορους τρόπους για να διορθώσουν μια δυσαρμονία του ήπατος – σπλήνας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν βελονισμό, κινέζικα βότανα, διαιτητική θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διευκολύνουν τη θεραπεία αυτής της κατάστασης. Η φυτική φόρμουλα “Tong Xie Yao Fang” αντιμετωπίζει τη δυσαρμονία μεταξύ του ήπατος και της σπλήνας, και θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης, με τροποποιήσεις ανάλογα την περίπτωση.
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της Σπαστικής Κολίτιδας περιλαμβάνουν:
- Άσκηση και ευερέθιστο έντερο: Η επαρκής άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, κινεί την ενέργεια, ρυθμίζει τα έντερα, και βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
- Άγχος και ευερέθιστο έντερο: Η εφαρμογή μέτρων ανακούφισης από το άγχος όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής, ή απλά λίγος ήσυχος χρόνος, είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας.
- Διατροφή για σπαστική κολίτιδα: Οι διαιτητικές αλλαγές θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες, και να επικεντρωθούν στην εξάλειψη των τροφών που πυροδοτούν τα συμπτώματα και στην προσθήκη επαρκών φυτικών ινών στη διατροφή. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι πιο ήπιες για το γαστρεντερικό σωλήνα, και περιλαμβάνουν τροφές όπως η βρώμη, τα μούρα και τα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως το πίτουρο σιταριού, τα ωμα λαχανικά και ο φλοιός τους μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικές, και θα πρέπει να παρακολουθούνται ως πιθανό έναυσμα για συμπτώματα. Άλλες κοινές τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβάνουν τα λιπαρά τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλκοόλ, την καφεΐνη, τη σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά.
- Προβιοτικά και σπαστική κολίτιδα: Τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για μερικούς πάσχοντες από σπαστική κολίτιδα. Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα που αντικαθιστούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, απαραίτητα για την πέψη. Μια συνηθισμένη μορφή είναι το Lactobacillis Αcidophilus, που μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα με φυσικές τροφές.
- Ύπνος και σπαστική κολίτιδα: Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τους πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επειδή το στρες, το οποίο είναι το πιο κοινό έναυσμα για τη σπαστική κολίτιδα, επιδεινώνεται από την έλλειψη ύπνου. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος βοηθά το σώμα να θεραπευθεί και να ανανεωθεί.
Συνοψίζοντας: Σπαστική Κολίτιδα ή Ευερέθιστο Έντερο Αντιμετώπιση
Η σπαστική κολίτιδα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση η οποία συνδέεται άμεσα με τη νοητική και ψυχολογική μας κατάσταση και που μπορεί, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, να μονιμοποιηθεί και να προκαλέσει και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλά να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα, αλλά να αντιμετωπίσουμε την υποβόσκουσα αιτία που τα προκαλεί, προκειμένου να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία και να έχουμε υγεία κι ευεξία. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική κι ο Βελονισμός μπορεί να βοηθήσουν πολύ σε αυτό.
Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στην υγεία από τη σκοπια της Κινησιοθεραπείας, της Άσκησης, της Διατροφής, του τρόπου ζωής και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, μιας θεραπείας άνω των 2,000 χρόνων, αναγνωρισμένης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές υγείας παρακαλώ απευθυνθείτε στον Γιατρό σας.