Διαιτα - Διαιτες, Διατροφη, Επιλεγμενα

Διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά – δίαιτα για χάσιμο λίπους στην Κοιλιά

διατροφη και διαιτα για χασιμο λιπους στην κοιλια
Posted by

διατροφή για χάσιμο λίπους Ποια είναι μια αποτελεσματική διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά; Μια καλή δίαιτα για χάσιμο λίπους στην κοιλιά; Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν πολλές αναγνώστριες.

Έκπληξη: Ο καθένας έχει κάποιο λίπος στην κοιλιά, ακόμα κι όσοι έχουν επίπεδη κοιλιά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά το παραπανίσιο λίπος στην κοιλιά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου με έναν τρόπο που το υπόλοιπο λίπος δε μπορεί.

Ορισμένο από το λίπος σου βρίσκεται κάτω από το δέρμα σου. Άλλο λίπος βρίσκεται εσωτερικά, γύρω από την καρδιά σου, τους πνεύμονες, το συκώτι κι άλλα όργανα. Αλλά το βαθύτερο, ή «σπλαχνικό» λίπος, μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και για όσους είναι λεπτοί. Κι είναι αυτό το λίπος που φεύγει πιο δύσκολα με μια δίαιτα για χάσιμο λίπους.

Διατροφή για χάσιμο λίπους – Λίπος βαθιά στην κοιλιά

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι κάποιο σπλαχνικό λίπος, γιατί παρέχει προστασία στα όργανά σου. Αλλά αν έχεις πολύ από αυτό, αυξάνεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις ασθένειες όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, άνοια, ακόμα και κάποιους καρκίνους, όπως τον καρκίνο του στήθους και του εντέρου.

Βλέπεις το λίπος δεν κάθεται απλά εκεί – είναι ένα ενεργό κομμάτι του σώματός σου, που δημιουργεί πολλές “δυσάρεστες ουσίες”, λέει η Δρ. Κρίστεν Χέρστον, Αναπληρωτής Καθηγήτρια της Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ.

Όταν παίρνεις πολύ βάρος, το σώμα σου ξεκινά να αποθηκεύει το λίπος σου σε ασυνήθιστα σημεία.

«Με την αυξανόμενη παχυσαρκία, υπάρχουν άνθρωποι που οι φυσιολογικές περιοχές τους που αποθηκεύουν λίπος είναι τόσο γεμάτες, που το λίπος αποθηκεύεται στα όργανα και γύρω από την καρδιά», λέει η Δρ. Κάρολ Σίβλυ, καθηγήτρια της Παθολογίας – Συγκριτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γουέικ Φόρεστ.

Πολλοί άνθρωποι, προκειμένου να απαλλαγούν από το πρόβλημά του τοπικού τους πάχους, δοκιμάζουν μια γρήγορη δίαιτα όπως η δίαιτα αστραπή, μια εύκολη δίαιτα όπως η δίαιτα ντουκάν, ή μια χημική δίαιτα όπως η πρωτεινική διαιτα. Όμως παρά τις αλλεπάληλλες δίαιτες, πολλές φορές δεν αποκτούν το αποτέλεσμα που θέλουν. Εκεί είναι που χρειάζεται μια σωστή διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά.

Δίαιτα για χάσιμο λίπους – Πόσο πολύ λίπος έχεις στην κοιλιά;

Ο πιο ακριβής τρόπος για να καθορίσεις πόσο σπλαχνικό λίπος έχεις, είναι να κάνεις μια Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία. Αλλά υπάρχει ένας πιο απλός κι οικονομικός τρόπος για να το ελέγξεις: πάρε μια μεζούρα, τύλιξε τη γύρω από τη μέση σου στο σημείο του αφαλού, και μέτρα την περιφέρεια της. Κάντο ενώ είσαι όρθια, και σιγουρέψου ότι η μεζούρα είναι επίπεδη.

Για χάρη της υγείας σου, θέλεις η περιφέρεια της μέσης σου να είναι λιγότερο από 80 εκατοστά αν είσαι γυναίκα (88 εκ. το μέγιστο) ή 94 εκατοστά αν είσαι άντρας (102 εκ. το μέγιστο) .

Το να έχεις ένα σωματότυπο «αχλάδι» – μεγαλύτερους μηρούς και γοφούς – θεωρείται ασφαλέστερο από το σωματότυπο «μήλο» – μεγαλύτερη κοιλιά και μέση.

«Αυτό που στ’αλήθεια υποδεικνύουμε με το μήλο και το αχλάδι», λέει η Δρ. Χέρστον, «είναι ότι, αν έχεις περισσότερο λίπος στην κοιλιά, είναι πιθανόν μια ένδειξη ότι έχεις περισσότερο σπλαχνικό λίπος». Εκεί είναι που χρειάζεται μια σωστή διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά.

Διατροφή για χάσιμο λίπους – To έχουν και οι λεπτοί

Ακόμα κι αν είσαι λεπτή, μπορεί να έχεις πολύ σπλαχνικό λίπος.

Το πόσο πολύ σπλαχνικό λίπος έχεις, έχει να κάνει κατά ένα μέρος με τα γονίδιά σου, και κατά ένα μέρος με τον τρόπο ζωής σου, ειδικά με το πόσο δραστήρια είσαι.

Στο σπλαχνικό λίπος αρέσει η αδράνεια. Σε μια μελέτη, λεπτοί άνθρωποι που πρόσεχαν τη διατροφή τους αλλά δε γυμνάζονταν, ήταν πιο πιθανό να έχουν περιττό σπλαχνικό λίπος.

Εκτός απο μια σωστή δίαιτα για χάσιμο λίπους στην κοιλιά, το κλειδί εδώ είναι να είσαι δραστήρια, ανεξάρτητα με το βάρος σου.

 Δίαιτα για χάσιμο λίπους – 4 κλειδιά για να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά

Δεν αρκεί μια διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά. Υπάρχουν τέσσερα κλειδιά για να ελέγξεις το λίπος στην κοιλιά: άσκηση, διατροφή, ύπνος και διαχείριση του στρες.

1. Άσκηση: Η έντονη άσκηση διώχνει όλο το λίπος σου, συμπεριλαμβανομένου και του σπλαχνικού λίπους.

Να κάνεις τουλάχιστον 30 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης, το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα. Το περπάτημα μετράει, αρκεί να είναι ζωηρό αρκετά ώστε να ιδρώνεις και να αναπνέεις πιο δύσκολα, με τον καρδιακό σου ρυθμό πιο γρήγορο απ’ότι συνήθως.

Για να έχεις τα ίδια αποτελέσματα στο μισό χρόνο, επιτάχυνε το ρυθμό σου και κάνε έντονη άσκηση – όπως τζόγκινγκ. Θα πρέπει να το κάνεις αυτό για 20 λεπτά τη μέρα, 4 μέρες την εβδομάδα.

Κάνε τζόγκινγκ, αν έχεις ήδη μια καλή φυσική κατάσταση, ή περπάτα ζωηρά σε έναν επικλινές διάδρομο αν δεν είσαι έτοιμη για τζόγκινγκ. “Οι έντονες προπονήσεις σε στατικά ποδήλατα, ελλειπτικά ή κωπηλατικά μηχανήματα είναι επίσης αποτελεσματικές”, λέει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Ντιούκ, Δρ. Κρις Σλεντζ.

Η δραστηριότητα μέτριας έντασης – το να έχεις ανεβασμένους παλμούς για 30 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα – βοηθάει επίσης. Επιβραδύνει το πόσο σπλαχνικό λίπος κερδίζεις. Αλλά για να κάψεις το σπλαχνικό λίπος, οι προπονήσεις σου μπορεί να χρειάζεται να ανέβουν σε ένταση.

«Κάνε κηπουρική ή δουλειές του σπιτιού, κάνε Ζούμπα, παίξε ποδόσφαιρο με τα παιδιά σου. Δε χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο», λέει η Δρ. Χέρστον.

Αν δεν είσαι δραστήρια τώρα, είναι μια καλή ιδέα να πάρεις το ΟΚ από τον γιατρό σου, προτού ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης.

2. Διατροφή: Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα για χάσιμο λίπους στην κοιλιά. Η έρευνα της Δρ. Χέρστον δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε 10 γραμμάρια διαλυτών ινών τη μέρα – χωρίς κάποιες άλλες αλλαγές – συσσωρεύουν λιγότερο σπλαχνικό λίπος καθώς περνά ο χρόνος σε σχέση με άλλους. Αυτό είναι τόσο απλό, όσο το να τρως δυο μικρά μήλα, ένα φλιτζάνι αρακά, ή μισό φλιτζάνι φασόλια. Αυτό είναι το μυστικό σε μια δίαιτα για κοιλιά ή μια διατροφή για απώλεια λίπους.

«Ακόμα κι αν κράταγες όλα τα υπόλοιπα στη διατροφή σου ίδια, αλλά άλλαζες το ψωμί που τρως, με ένα ψωμί υψηλό σε φυτικές ίνες, θα ήσουν ικανή να διατηρήσεις το βάρος σου καλύτερα καθώς περνά ο χρόνος», λέει η Δρ. Χέρστον, αποφεύγοντας να χρειαστεί αργότερα να ψάξεις για μια διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά.

3. Ύπνος: Το να κοιμάσαι αρκετά βοηθάει. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που λάμβαναν 6 με 7 ώρες ύπνου το βράδυ κέρδισαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος μέσα σε 5 χρόνια σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν 5 ή λιγότερες ώρες ύπνου ή 8 ή περισσότερες ώρες το βράδυ. Ο ύπνος μπορεί να μην ήταν το μόνο πράγμα που μέτρησε – αλλά ήταν μέρος της όλης εικόνας.

4. Άγχος: Ο καθένας έχει άγχος, αυτό που μετράει είναι το πως το χειρίζεσαι. Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη διαχείριση του, συμπεριλαμβάνουν το να χαλαρώνεις με φίλους και συγγενείς, ο διαλογισμός, η άσκηση, και η συμβουλευτική. Αυτά θα σε κάνουν πιο υγιή κι έτοιμη να κάνεις καλές επιλογές για τον εαυτό σου.

«Αν μπορούσες να διαθέσεις το χρόνο για να κάνεις μόνο ένα από αυτά τα πράγματα», λέει η Δρ. Σίβλυ, «η άσκηση πιθανόν να έχει τα πιο άμεσα οφέλη, γιατί αντιμετωπίζει και την παχυσαρκία και το άγχος».

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν αρκεί μια διατροφή για χάσιμο λίπους στην κοιλιά, όσο καλή κι αν είναι αυτή. Για να χάσεις το περιττό σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά, χρειάζεται να ακολουθήσεις μια σύνθετη στρατηγική αντιμετώπισής του, που περιλαμβάνει τα 4 κλειδιά για χάσιμο λίπους στην κοιλιά: μισή ώρα καθημερινή ζωηρή άσκηση, μια διατροφή πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, με ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, περίπου 7 ώρες ύπνο κάθε βράδυ και μια στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους.

Πηγή

Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μοιράσου το με τους φίλους σου στο Facebook κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί από κάτω!

 

Related Post