Διαιτα - Διαιτες, Επιλεγμενα

Δίαιτα Αποτοξίνωσης 2 Ημερών για Ολική Ανανέωση

Δίαιτα Αποτοξίνωσης 2 Ημερών
Posted by
δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερώνΑνανεώσου πλήρως με αυτή τη δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερών

Θέλεις να νιώσεις σούπερ μέχρι τη Δευτέρα; Ελάφρυνε το σωματικό σου φορτίο με αυτό το εύκολο πλάνο ανανέωσης.

«Δεν έχω νιώσει καλύτερα ποτέ στη ζωή μου. Αισθάνομαι το κεφάλι μου πιο «καθαρό», νιώθω «ξύπνια», γεμάτη ενέργεια, κι έχασα κι ένα κιλό για αρχή!» λέει η φίλη μου η Κάτια, που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη της αποτοξίνωση. Δεν είναι η μόνη. Οι αποτοξινωτικές δίαιτες είναι πολύ δημοφιλείς αυτή τη στιγμή, και πολλές διασημότητες τις ασπάζονται. Αλλά τι στο καλό είναι μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

Ας ορίσουμε την αποτοξίνωση σα μια χρονική περίοδο κατά την οποία δίνουμε στον οργανισμό μας μια ανάπαυση που έχει πολύ ανάγκη – ένα είδος τάιμ-άουτ από την καθημερινή επίθεση στα κύτταρά μας.

Ο όρος αποτοξίνωση δεν είναι καινούργιος, αλλά παραμένει ένας από τους πιο παρανοημένους και κακο-χρησιμοποιημένους όρους πάνω στη διατροφή. Έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ένα πολύ ευρύ πεδίο από διατροφικά πρωτόκολλα, από ολική νηστεία μέχρι εξελιγμένες διατροφικές αγωγές για την αφαίρεση συγκεκριμένων τοξινών, όπως ο υδράργυρος.

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης, παρόλο που μπορεί να κρατάει ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δε μοιάζει με μια δίαιτα express ή μια δίαιτα αστραπή. Μια αποτοξινωτική δίαιτα δεν είναι μια χημική δίαιτα και δε θυμίζει καθόλου πρωτεϊνικές δίαιτες, όπως η δίαιτα άτκινς ή δίαιτα atkins, η δίαιτα ντουκάν ή δίαιτα dukan.

Για το δικό μας σκοπό, ας ορίσουμε την αποτοξίνωση σα μια χρονική περίοδο κατά την οποία δίνουμε στον οργανισμό μας μια ανάπαυση που έχει πολύ ανάγκη – ένα είδος τάιμ-άουτ από την καθημερινή επίθεση στα κύτταρά μας. Αυτό το τάιμ-άουτ, που μπορεί να διαρκέσει από μια μέρα μέχρι ένα μήνα, μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο ατού στις προσπάθειές μας για υγεία και μακροζωία. Κάνοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι σαν να κάνουμε επανεκκίνηση σε ένα αργό υπολογιστή. Ακόμα καλύτερα, κάνοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι σαν να αδειάζουμε τον κάδο απορριμμάτων που πιάνει πολύ χώρο από τη μνήμη του υπολογιστή μας.

Τώρα να που αρχίζει και μπερδεύεται το όλο θέμα: από τι ακριβώς, αποτοξινωνόμαστε; Σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Εθνικών Πηγών των ΗΠΑ, περισσότερα από 80,000 χημικά στοιχεία που επιτρέπονται στις ΗΠΑ μόνο, δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί πλήρως για τοξικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον. Έτσι όταν κάνουμε μια αποτοξινωτική δίαιτα, ποιες τοξίνες εξαλείφουμε; Πως μετριούνται αυτές, αν κι εφόσον μετριούνται;

Τα πραγματικά αποτελέσματα από μια δίαιτα αποτοξίνωσης – όσον αφορά τα χημικά που αφαιρούνται – μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθούν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας είναι άκαρπες. Οι εμπειρίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν θετικά πράγματα να πουν για τις αποτοξινώσεις τους, δε μπορούν να απορριφθούν απλά επειδή δε μπορούν να μετρηθούν αντικειμενικά. Εκτός αυτού, δεν υπήρξε ποτέ μια «διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη με τυχαίο δείγμα» που να αποδεικνύει ότι το νερό σβήνει τη φωτιά, αλλά όλοι ξέρουμε από προσωπική εμπειρία ότι έτσι είναι.

Η ανανεωτική δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερών

Ένα σαββατοκύριακο είναι μια τέλεια περίοδος για να κάνεις τη δίαιτα αποτοξίνωσής σου, με την προϋπόθεση ότι δεν έχεις σημαντικές δουλειές ή ραντεβού. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν σαν να έχουν περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια μέχρι το τέλος μιας αποτοξίνωσης, οι ανταποκρίσεις των ατόμων ποικίλλουν αρκετά σε μια τέτοια σύντομη μα και ριζική αλλαγή στη διατροφή τους. Για παράδειγμα, το να καταναλώνεις πολύ λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες μπορεί να σε κάνει να νιώσεις λίγο ζαλάδα ή ναυτία. Έτσι είναι καλύτερο να κάνεις τη δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερών σου σε μια περίοδο που μπορείς να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, κι όταν δε χρειάζεται να είσαι στην πιο παραγωγική σου φάση.

Όταν κάνεις μια δίαιτα αποτοξίνωσης, θες να σιγουρευτείς να μην επιβαρύνεις κι άλλο το συκώτι σου δίνοντάς του περισσότερες τοξίνες να χειριστεί, γι’αυτό και χρησιμοποιούμε πολύ καθαρές τροφές όπως ζωμούς, λαχανικά ωμά ή στον ατμό, και χυμούς πλούσιους σε θρεπτικά στοιχεία. Παρόλο που υπάρχουν ατέλειωτες παραλλαγές αποτοξίνωσης, μια από τις καλύτερες που έχω δει είναι η βασική δίαιτα αποτοξίνωσης που έχει σχεδιάσει ο  Δρ. Έλσον Χάας, συγγραφέας του βιβλίου Η Δίαιτα Αποτοξίνωσης, από την οποία έχω προσαρμόσει το παρακάτω. Ο Χάας εποπτεύει προγράμματα αποτοξίνωσης στο Ιατρικό Κέντρο Πρόληψης στο Μάριν στην Καλιφόρνια εδώ και τρεις δεκαετίες, και το πρόγραμμα του είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις.

Δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερών: Νιώσε νέα ενέργεια και ζωντάνια!

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το να δώσεις στο σώμα σου μια ανάπαυση είναι κάτι καλό από άποψη ενέργειας. Παίρνει πολύ ενέργεια για το σώμα σου να επεξεργαστεί τις κακές τροφές, χωρίς να αναφέρω καν τις επιπτώσεις που οι τροφές έχουν στις ορμόνες σου, τους νευρο-διαβιβαστές, το σάκχαρο του αίματος κι όλους τους άλλους ελεγκτές ενέργειας μέσα στο σώμα σου. Επίσης, η χαμηλού επιπέδου έκθεση ακτινοβολίας στα χημικά και τοξίνες – είτε έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, μέσα στο σπίτι ή από προϊόντα που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση – μπορεί να σου ρουφάει ενέργεια με μικρούς, ύπουλους τρόπους που δεν παρατηρείς στην αρχή, αλλά που συσσωρεύονται, εμποδίζοντας σε από το να έχεις την καλύτερη ενέργεια που μπορείς να έχεις. Η συμβουλή μου: ξεφορτώσου τις τοξίνες. Όσο περισσότερο μπορείς.

Μαζί με την κανονική δίαιτα αποτοξίνωσης σου, συχνά συνιστάται να ενσωματώσεις και κάποιες άλλες διαδικασίες που μπορεί να ενισχύσουν τα αποτελέσματα που ελπίζεις να πετύχεις. Για παράδειγμα, η άσκηση συνιστάται συχνά για να βοηθήσει την αποβολή αυτών των απειλητικών τοξινών, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος και την εφίδρωση. Η εφίδρωση είναι σημαντική, όπως επίσης το δερματικό βούρτσισμα, η σάουνα, το μασάζ κι ο βελονισμός. Όλα αυτά σκοπεύουν να αυξήσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων σου, και βοηθάνε πραγματικά να ελαχιστοποιήσουν όποιες παρενέργειες μπορεί να νιώσεις κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης σου, όπως ναυτία, ζαλάδα, ή αχόρταγη όρεξη για «αληθινό φαγητό» και μια «σωστή διατροφή». Βέβαια, αν νιώσεις κάτι από αυτά έντονα ή έχεις άλλα σοβαρά συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσεις αμέσως τη δίαιτα και να συμβουλευτείς ένα γιατρό.

Ενώ σχεδόν όλοι οι συμβατικοί γιατροί θα χλευάσουν την ιδέα για μια δίαιτα αποτοξίνωσης, υπάρχουν κάποιοι γιατροί (κι άλλοι εναλλακτικοί θεραπευτές) που ορκίζονται σε αυτή την ιδέα.

Ο Δρ. Αλεχάντρο Γιούνγκερ στο βιβλίο του Καθαρός, ένα από τα πιο έξυπνα βιβλία πάνω στην αποτοξίνωση που έχω διαβάσει ποτέ και που το προτείνουν πολλοί ειδικοί, μας δείχνει τις εξής 3 ευνόητες αρχές:

  1. Οι τοξίνες και το στρες δημιουργούν εμπόδια για την κανονική λειτουργία.
  2. Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες κι ο τρόπος ζωής μολύνουν τα σώματά μας.
  3. Αφαιρώντας τα εμπόδια και προμηθεύοντας αυτό που λείπει, τα σώματά μας επανέρχονται στην υγεία, κι η ενέργεια αποκαθίσταται.

Δε μπορώ να βρω κάτι κακό σε αυτό.

Θυμήσου, το συκώτι είναι το Νο 1 όργανο της αποτοξινωτικής διαδικασίας, έτσι πρέπει να βοηθήσεις το συκώτι σου όσο μπορείς. Κάποια διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να είναι χρήσιμα εδώ. Κάποια από αυτά, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που βοηθάνε το συκώτι στην αποτοξινωτική διαδικασία 2 βημάτων του, που λέγεται Αποτοξίνωση Φάση Ένα και Φάση Δύο. Υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα συμπληρωμάτων αποτοξίνωσης που περιέχουν βότανα που βοηθάνε αυτή τη διαδικασία, μαζί με ήπια καθαρτικά (συνήθως με το φυτό σέννα) κι ίσως μαζί με κάποια πεπτικά βοηθήματα. Ενώ δεν είναι τεχνικά απαραίτητα, κάποια τέτοια πακέτα συμπληρωμάτων μπορούν να κάνουν την αποτοξίνωση σου πολύ πιο εύκολη.

Παρόλο που η απώλεια βάρους δεν είναι ο στόχος για μια δίαιτα αποτοξίνωσης, καθώς αυτή δε συγκαταλέγεται σε μια από τις δίαιτες αδυνατίσματος, πολλοί άνθρωποι την κάνουν για αυτό το σκοπό. Ενώ το βάρος που χάνεται σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης συχνά κερδίζεται πίσω, μια έξυπνη αποτοξίνωση σίγουρα θα εισάγει μια ολοκαίνουρια προσέγγιση στη διατροφή και στην υγεία σου. Ελαφραίνοντας το σωματικό σου φορτίο, θα δώσεις στο πεπτικό σου σύστημα και στο συκώτι σου το διάλλειμα που χρειάζεται, και η ενέργεια σου θα πάρει κι αυτή την ώθηση που χρειάζεται.

Αποτοξίνωση 2 ημερών: Το πρόγραμμα ανανέωσης Σαβ/κου

Η πηγή του παρακάτω προγράμματος είναι το βιβλίο του Δρ. Χάας, “Η Δίαιτα Αποτοξίνωσης”.

Μετά την αφύπνιση: 2 ποτήρια μεταλλικό νερό, το ένα ποτήρι με το χυμό μισού λεμονιού.

Πρωινό – μέχρι μια ώρα μετά την αφύπνιση: Ένα φρέσκο φρούτο όπως ένα μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ ή σταφύλι. Μάσα το καλά, ανακατεύοντας κάθε μπουκιά με σάλιο.

15-30 λεπτά μετά: Ένα μπολ μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κεχρί, αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα ή αμάρανθος είναι οι καλύτερες επιλογές. Θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τη γλουτένη (μιας πρωτείνης πολλών δημητριακων που μπορεί να προκαλέσει πετικές διαταραχές σε μεγάλη ποσότητα)  κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, γι’αυτό και δεν προτείνω τη βρώμη. Βάλε αν θες λίγο βιολογικό βούτυρο για άρωμα.

Μεσημεριανό (4-5 ώρες μετά): Ένα με δύο μέτρια μπολ λαχανικών στον ατμό ή βραστά. Μπορείς να βάλεις λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στα λαχανικά.

Δείπνο (4-5 ώρες μετά): Όπως και το μεσημεριανό. Αν κουράστηκες ή χρειάζεσαι λίγη πρωτεΐνη, μπορείς να προσθέσεις 100 γρ. φρέσκο ψάρι ή βιολογικό κοτόπουλο σε αυτό το γεύμα, ή ακόμα καλύτερα, 2 ώρες περίπου πριν.

Ζωμοί: Απεριόριστοι κατά όλη τη διάρκεια της μέρας. Προτείνω να βράσεις πολλά λαχανικά όλων των ειδών και να χρησιμοποιήσεις το νερό τους. Πίνε από αυτό όλη μέρα.

  • Σιγουρέψου να κοιμάσαι 7-9 ώρες και το δείπνο να είναι 4-5 ώρες πριν τον ύπνο – είναι σημαντικό να κάνεις μια ανάπαυση από το βραδινό φαγητό.
  • Θυμήσου, δίνεις ουσιαστικά στο πεπτικό σου σύστημα ένα τάιμ-άουτ, επιτρέποντας στο σώμα σου να προλάβει να ξεφορτωθεί όλα τα “σκουπίδια”. Δε θα είχε και πολύ νόημα να καθαρίσεις το σπίτι σου ενώ πετάς αποτσίγαρα στο πάτωμα, έτσι δεν είναι;

Αυτή ήταν λοιπόν η ανανεωτική δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερών. Καλή, έτσι δεν είναι; Καλό θα ήταν να δίναμε στο σώμα μας ένα τέτοιο «διάλειμμα» μια φορά το μήνα. Τώρα που το σκέφτηκα, έχω να κάνω μια δίαιτα αποτοξίνωσης 2 ημερών αρκετό καιρό… Πάμε να την κάνουμε αυτό το Σ/Κ;

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μοιράσου το με τους φίλους σου στο Facebook κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί από κάτω!

 

Related Post