Η Νέα Δίαιτα Μεταβολισμού
Μια από τις δίαιτες που ακούω να κυκλοφορεί τελευταία είναι η δίαιτα μεταβολισμού 23 ή 24 ημερών (η ίδια είναι). Το γεγονός που τόσος κόσμος αναζητά στο ίντερνετ πληροφορίες για τόσες πολλές διαφορετικές εύκολες και γρήγορες δίαιτες αδυνατίσματος, δείχνει σαφέστατα δύο πράγματα: ένα, ότι όπως λέω συνήθως, ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος να επιλέγει την εύκολη και γρήγορη λύση, όπως τον ανελκυστήρα αντί τα σκαλιά, και δύο, παρόλο που όλοι έχουμε λάβει μια στοιχειώδη εκπαίδευση πάνω στην υγιεινή διατροφή στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας στο Γυμνάσιο (τι θυμήθηκα τώρα…), υπάρχει σοβαρή έλλειψη παιδείας πάνω στη σωστή διατροφή.
Δίαιτα express, δίαιτα Atkins, δίαιτα Dukan, αλκαλική δίαιτα, δίαιτα αποτοξίνωσης, χημική δίαιτα, αλκαλική διατροφή, και τώρα η δίαιτα μεταβολισμού… και μάλιστα 23 ημερών μόνο…
Αν έχει κάποια σχέση αυτή η δίαιτα με το μεταβολισμό, είναι ότι σίγουρα τον καταστρέφει μέσα σε 23 μέρες!
Ε ναι, αφού όπως θα δεις, έχεις 23 μέρες που για κάθε μέρα τρως ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, μόνο αυτό για όλη τη μέρα, αλλά όσο από αυτό θες!
Ακούγεται καλό ε;
Ε λοιπόν λογικό είναι να χάσεις βάρος, λόγω του ότι αναπόφευκτα θα φας μια ορισμένη και μάλιστα μπορεί και περιορισμένη ποσότητα από το ίδιο τρόφιμο μέσα σε μια μέρα, επειδή δε θα έχεις την όρεξη να φας παραπάνω από αυτό.
Καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις σε μια μέρα θα αδυνατίσεις, αυτό είναι νόμος. Όταν όμως αυτές οι θερμίδες είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να καταναλώνεις για να κρατάς το μεταβολισμό σου να δουλεύει σωστά, και μάλιστα δεν προέρχονται από μια ποικιλία τροφών για να πάρεις όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι, μάντεψε τι θα χάσεις; Μυς και υγρά, σωστά. Λίπος ελάχιστο.
Και γιατί να σε ενδιαφέρει αυτό;
Γιατί οι μυς είναι η βάση του μεταβολισμού σου. Όσο πιο πολλούς μυς έχεις, τόσο πιο πολλές θερμίδες καις, ακόμα και όταν κοιμάσαι. Ο λόγος που οι άντρες χάνουμε γρηγορότερα βάρος από τις γυναίκες είναι γιατί απλά έχουμε περισσότερους μυς, συνεπώς έναν ταχύτερο μεταβολισμό.
Ο λόγος που η μέση γυναίκα περνά τον περισσότερο χρόνο της ζωής της κάνοντας δίαιτα/ες σύμφωνα με τις στατιστικές είναι γιατί λόγω της διαφοράς των ορμονών της από τον άντρα, έχει μικρότερο μυϊκό ιστό και μεταβολισμό, ο οποίος καταστρέφεται ακόμα περισσότερο με την έλλειψη άσκησης, με τις συνεχείς γρήγορες δίαιτες, φαινόμενο που μπαίνει στο τούρμπο μετά την εμμηνόπαυση.
Δίαιτα Μεταβολισμού
Ο μεταβολισμός μας είναι ο κύριος παράγοντας που ορίζει το βάρος μας, τη ρύθμιση και τον έλεγχο του.
Σαν μεταβολισμό, εννούμε όλες τις διεργασίες που γίνονται στο σώμα μας 24 ώρες το 24ωρο για να μας κρατήσουν ζωντανούς.
Η ταχύτητα του μεταβολισμού μας, δεν ορίζεται απο κάποια δίαιτα μεταβολισμού, αλλά απο τους εξής παράγοντες:
- η ηλικία (μικρός ρόλος – όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο πολλές θερμίδες καις)
- το φύλο (μεγάλος ρόλος – οι άντρες καίνε περισσότερες θερμίδες απο τις γυναίκες, γιατί έχουν άλλες ορμόνες, περισσότερους μυς και βάρος)
- η κληρονομικότητα (μεγάλος ρόλος – υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε ό,τι θέλουν και το “σκαρί” τους είναι τέτοιο που δεν παχαίνουν, αυτό βέβαια δε σημαίνει απαραίτητα οτι είναι κι απαραίτητα υγιείς)
- η δραστηριότητα (μεγάλος ρόλος – καις περισσότερες θερμίδες όσο περισσότερο κινείσαι)
- η διατροφή (μεγάλος ρόλος – τα μικρά και συχνά γεύματα έχουν το μεταβολισμό σου να δουλεύει ψηλά όλη μέρα)
- το ποσό του μυικού ιστού (μεγάλος ρόλος – όσο πιο δυνατοί και μεγάλοι είναι οι μυς σου, τόσο πιο πολλές θερμίδες καις και για αυτό χρειάζεται συχνή προπόνηση δύναμης ή με αντιστάσεις, όπως βάρη, λάστιχα ή το σωματικό σου βάρος)
Τι να κάνεις λοιπόν όταν θες να χάσεις το περιττό σου βάρος; Να μην το πάρεις από την αρχή… 🙂
Για να “ξυπνήσεις” το μεταβολισμό σου στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω απο μια δίαιτα express ή μια δίαιτα μεταβολισμού.
Μάλιστα, μιας κι είναι γεγονός ότι δίαιτα χωρίς κατάλληλη άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα 50% απώλεια λίπους και 50% απώλεια μυικού ιστού, πράγμα που σημαίνει, ότι ανεξάρτητα με το πόσο βάρος χάσεις, θα καταλήξεις να βρίσκεσαι στο ίδιο ποσοστό λίπους και με ένα χαμηλότερο μεταβολισμό.
Έτσι τι μπορείς να κάνεις για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου αν όχι μια δίαιτα μεταβολισμού;
Κανένα “τέχνασμα” πάντως.
Αφού σιγουρευτείς ότι οι ορμόνες σου είναι σε κανονικά επίπεδα ή ανάλογα ρυθμισμένες βάσει του γιατρού σου κι ότι δεν εχεις κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που χρήζει φροντίδας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις την άσκηση στη καθημερινότητά σου. Όχι τίποτα τραγικό, απλά μισή με μια ώρα γρήγορο αδιάκοπο περπάτημα ή κολύμπι κάθε μέρα (όχι ποδήλατο – έχει πολλά σταματήματα και ξεκινήματα).
Είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις στην αρχή αν έχεις πάνω απο 15 κιλά παραπάνω βάρος, που θα είναι ασφαλές για τις αρθρώσεις σου, θα αυξήσει τις καύσεις σου, και θα ξεκινήσει μια υπέροχη συνήθεια που θα εξασφαλίσει την υγεία και τη συντήρηση του βάρους σου μακροπρόθεσμα.
Όταν φτάσεις να έχεις ένα Δείκτη Μάζας Σώματος το πολύ 30 – το ιδανικό βάρος για την υγεία όλων είναι ΔΜΣ 18-25 – τότε μπορείς να ξεκινήσεις κάτι πιο έντονο όπως ελαφρύ τρέξιμο, διαλειμματική ή κυκλική άσκηση κι άσκηση με βάρη, που θα ολοκληρώσουν τα αποτελέσματα στη φυσική σου κατάσταση και θα επιταχύνουν ακόμα περισσότερο το μεταβολισμό σου.
Όσον αφορά τη διατροφή, αφού ξεκινήσεις την καθημερινή άσκηση, θα ξεκινήσεις με τα βασικά:
- 5-6 γεύματα τη μέρα ανα 2-4 ώρες (3 γεύματα, 2-3 σνακ)
- πρωινό γεύμα μέσα σε μια ώρα απο την αφύπνιση
- όχι φαγητό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο
- 8 ποτήρια νερό τη μέρα μίνιμουμ, διάσπαρτα
- μια καλή πολυβιταμίνη με μέταλλα τη μέρα
- ένα υποχρεωτικό ελεύθερο-πλούσιο γεύμα τη βδομάδα
- καθόλου ζάχαρη, λίγο αλάτι
Τα μόνα “τεχνάσματα” που επιταχύνουν το μεταβολισμό λοιπόν είναι η καθημερινή άσκηση, τα μικρά και συχνά γεύματα, η συχνή πρόσληψη νερού, ο δραστικός περιορισμός της ζάχαρης και των παραγώγων της απο τη διατροφή, ένα ελεύθερο και πλούσιο γεύμα τη βδομάδα, η λήψη πρωτεΐνης με τα περισσότερα γεύματα, η λήψη καλών λιπαρών με τα περισσότερα γεύματα κ.α.
Είναι ένας ορθός κι υγιεινός τρόπος ζωής που θα σου χαρίσει το σώμα των ονείρων σου, όχι μια δίαιτα μεταβολισμού 23 ή 24 ημερών.
Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη από την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.
Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μοιράσου το με τους φίλους σου στο Facebook κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί από κάτω!