Διαιτα - Διαιτες, Επιλεγμενα

Η δίαιτα με φρούτα και λαχανικά για αποτοξίνωση

Δίαιτα με φρούτα και λαχανικά
Posted by

δίαιτα με φρούτα και λαχανικάΠαρά όλες τις διαθέσιμες δίαιτες της μόδας, η δίαιτα με φρούτα και λαχανικά δεν είναι τόσο δημοφιλής. Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν για αυτή την εύκολη δίαιτα και εκείνοι που την ξέρουν, νομίζουν ότι είναι ένας αυστηρά χορτοφαγικός τρόπος ζωής κι έτσι δεν ενδιαφέρονται για αυτήν. Η παρακάτω δίαιτα αποτοξίνωσης είναι ιδανική μετά από έντονη κρεοφαγία ή τις γιορτές, και μπορεί να γίνει για δυο-τρεις μέρες, ή ένα σαβ/κο.

Η δίαιτα με φρούτα και γιαούρτι είναι η ίδια με τη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά. Αφού αποκλείουμε το κρέας, βάζουμε τα ασπράδια αυγών σαν πιο καθαρή πηγή πρωτεΐνης, το γιαούρτι που βοηθάει το γαστρεντερικό με τα προβιοτικά του (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά), άφθονο νερό, και φρούτα και λαχανικά, τα θαυμαστά οφέλη των οποίων θα διαβάσεις παρακάτω.

Αυτή η δίαιτα δεν έχει καμία σχέση με τη χημική δίαιτα, τη δίαιτα αστραπή ή τη δίαιτα νάσα, αλλά μοιάζει περισσότερο με τη δίαιτα αποτοξίνωσης και τη δίατα όρακ ή δίαιτα orac.

Γιατί δίαιτα με φρούτα;

Τα φρούτα είναι ένα θαυμάσιο δώρο της φύσης στην ανθρωπότητα’ πράγματι, τα φρούτα είναι «φάρμακα» που βελτιώνουν τη ζωή γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πολλά φυτο-θρεπτικά συστατικά. Ένα μπολ με διάφορα φρούτα είναι γιορτή για τα μάτια μας, όχι μόνο λόγω των χρωμάτων τους και της γεύσης τους, αλλά και για το μοναδικό διατροφικό προφίλ τους, που βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να απαλλαγεί από ασθένειες και να διατηρηθεί υγιές!

  • Τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος και αποτελούν πηγή απλών σακχάρων, φυτικών ινών, και βιταμινών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βελτιστοποίηση της υγείας μας.
  • Τα φρούτα παρέχουν άφθονες διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν να αποκρούσουν τη χοληστερόλη και τα λιπαρά από το σώμα, βοηθούν στην ομαλή κίνηση του εντέρου, καθώς και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
  • Τα φρούτα περιέχουν πολλά αντι-οξειδωτικά όπως είναι τα πολυ-φαινολικά φλαβονοειδή, η βιταμίνη C, και οι ανθοκυανίνες. Αυτές οι ενώσεις, πρώτον, βοηθάνε το ανθρώπινο σώμα να προστατευτεί από το οξειδωτικό στρες, τις ασθένειες και τον καρκίνο, και, δεύτερον, βοηθούν το σώμα να αναπτύξει την ικανότητα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλά φρούτα, σε σύγκριση με τα λαχανικά και δημητριακά, έχουν πολύ υψηλή αντι-οξειδωτική αξία, οι οποία μετριέται σύμφωνα με τη θέση τους στην κλίμακα Oxygen Radical Absorbent Capacity” ή ORAC (δες επίσης τη δίαιτα όρακ / δίαιτα orac).
  • Οι ανθοκυανίνες είναι μια κατηγορία φλαβονοειδών των πολυ-φαινολικών ενώσεων που βρίσκονταισε ορισμέναμπλε-φρούτα”, όπως είναι το μπλε-μαύρο σταφύλι, τα μούρα, τα μούρα acai, τα chokeberry, τα βατόμουρα, και πολλά λαχανικά που χαρακτηρίζονται από μπλε ή βαθύ μοβ χρωστικές. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε μπλε χρωστικές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα, και έτσι προσφέρουν προστασία ενάντια σε καρκίνους, γήρανση, λοιμώξεις, κλπ. Η πλειονότητα αυτών των χρωστικών στα φρούτα τείνει να συγκεντρώνεται ακριβώς κάτω από τη φλούδα τους.

Οι ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες των φρούτων οφείλονται στον πλούτο τους σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και χρωστικές αντι-οξειδωτικές ουσίες. Συνολικά, οι ενώσεις αυτές βοηθούν το σώμα να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να παρατείνουν τις φυσικές αλλαγές της γήρανσης, προστατεύοντας από τη φθορά και αναζωογονώντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα. Τα συνολικά τους οφέλη είναι πολλαπλά! Τα οφέλη της διατροφής με φρούτα είναι τεράστια! Συμπεριλαμβάνοντας φρούτα στην καθημερινή διατροφή σου κάνοντας μια δίαιτα με φρούτα, προστατεύεις τον εαυτό σου από δευτερεύουσες ασθένειες όπως είναι η ρυτίδωση του δέρματος, η πτώση των μαλλιών και η απώλεια μνήμης, μέχρι και σημαντικές ασθένειες, όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMRD) του αμφιβληστροειδούς στα μάτια, η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα αδύναμα οστά (οστεοπόρωση) κλπ. Ο κατάλογος των οφελών της διατροφής με φρούτα απλά δεν τελειώνει ποτέ!

Γιατί δίαιτα με λαχανικά;

Εντάξει για μια δίαιτα με φρούτα, αλλά γιατί πρέπει να κάνουμε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά;

Ποια είναι τα οφέλη των λαχανικών για την υγεία;

  • Τα λαχανικά, όπως τα φρούτα, είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπη, και περιέχουν καλές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Όλα τα Πράσινο-Κίτρινο-Πορτοκαλί λαχανικά είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου, β-καροτένιου, συμπλέγματος της βιταμίνης Β, βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ.
  • Όπως καιτα φρούτα, έτσι και τα λαχανικά, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα διπλά οφέλη των οποίων αναφέρονται παραπάνω.
  • Επιπλέον, τα λαχανικά είναι γεμάτα με διαλυτές καθώς και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, γνωστές ως μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (NSP), όπως είναι η κυτταρίνη, η κόλλα, η ημι-κυτταρίνη, η κόμμεα, η πηκτίνη, κλπ. Οι ουσίες αυτές απορροφούν το περίσσιο νερό του παχέος εντέρου, διατηρούν ένα καλό ποσό υγρασίας στα περιττώματα, και βοηθούν την ομαλή διέλευση τους έξω από το σώμα. Έτσι, οι επαρκείς ίνες προσφέρουν προστασία από καταστάσεις όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι σχισμές του ορθού.

Πρόσφατα, η δίαιτα με λαχανικά έχει ευρέως επιστήσει την προσοχή των ανθρώπων που γυμνάζονται τακτικά όπως και των διατροφολόγων για τα αποδεδειγμένα τους οφέλη για την υγεία. Η πλειοψηφία των λαχανικών που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Για παράδειγμα, το Σέλερυ έχει μόλις 16 θερμίδες ανά 100 γρ. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος λαχανικών των οποίων οι θερμίδες είναι λιγότερες από 20 ανά 100 g, όπως το λάχανο, το κινέζικο λάχανο, οι μελιτζάνες, τα αντίδια, το σπανάκι, τα βλίτα κλπ. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι χαμηλές σε θερμίδες, αλλά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να παραμείνει υγιές και μακριά από ασθένειες.

Επιπλέον, το ανθρώπινο σώμα ξοδεύει ένα σημαντικό ποσό ενέργειας για το μεταβολισμό των λαχανικών, το οποίο είναι γνωστό ως ΒΜΡ ή βασικός μεταβολικός ρυθμός. Έτσι, όταν προσθέτεις πολλά λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σου, στην πραγματικότητα, μπορείς να χάσεις περισσότερο βάρος από ό, τι θα κερδίσεις. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τις «αρνητικές θερμίδες».

Δίαιτα με φρούτα και λαχανικά

Η δίαιτα με φρούτα και λαχανικά δεν λέει να μη φας ποτέ κρέας. Οι πρωτεΐνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά στο κρέας, χρειάζονται για να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να παραμείνει υγιής. Αλλά το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, και το σώμα μας χρειάζεται τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους για να εξασφαλιστεί η καλή του υγεία. Έτσι είναι μια καλή δίαιτα να κάνεις μια αποτοξίνωση με φρούτα μετά από περιόδους με απρόσεκτη διατροφή.

Τα ωμά φρούτα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθεί η διατροφική τους αξία. Αν πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σερβίρεις τα φρούτα, ψητά ή στον ατμό είναι το καλύτερο, καθώς ο βρασμός μειώνει τη θρεπτική τους αξία. Ο φυσικός χυμός μετρά ως φρούτο, αλλά δεν περιέχει τόσες φυτικές ίνες (εκτός κι αν έγινε στο μπλέντερ), οπότε το να τρως ολόκληρο τον καρπό είναι το καλύτερο.

Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά και τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες από τα φρούτα. Περιέχουν, επίσης, σύνθετους υδατάνθρακες που το σώμα μας δεν μετατρέπει τόσο εύκολα όσο τη ζάχαρη, έτσι θα αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω θα βρεις τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά που μπορείς να συμπεριλάβεις στη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά σου.

Φρούτα – οι καλύτερες επιλογές:

Βατόμουρα, φράουλες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, τα μήλα (τα πράσινα έχουν λιγότερη ζάχαρη), τα cranberries (συμπεριλαμβανομένου του χυμού cranberry), τα αχλάδια, η παπάγια, τα βατόμουρα, το γκουάβα.

Αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη:

Μπανάνες, σταφύλια, χουρμάδες, καρύδα, αποξηραμένα φρούτα, κομπόστες.

Λαχανικά:

Καρότα, μπρόκολο, σέλινο, πράσινα φασολάκια, μανιτάρια, πράσινα γογγύλια, ντομάτα, αγκινάρες, λάχανο, κρεμμύδια, μαρούλι, φύτρα αλφάλφα, κολοκυθάκια, πράσα, γογγύλια, λαχανάκια Βρυξελλών, μελιτζάνες, κρεμμυδάκια, σπανάκι, λάχανο, μπάμιες.

Το πρόγραμμα για τη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά

Κάνοντας μια δίαιτα με φρούτα και λαχανικά, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, και το άπαχο κρέας μπορεί να συμπεριλαμβάνεται, αν θες. Για να κάνεις τη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά σαν “αποτοξίνωση” μετά από έντονη πολυφαγία όπως στις γιορτές, ακολούθησε το παρακάτω πρόγραμμα σε γενικές γραμμές για δυο-τρεις μέρες. Στη συνέχεια, αν θες να συνεχίσεις τη δίαιτα για περισσότερο διάστημα για απώλεια βάρους, πρόσθεσε μια μερίδα άπαχο κρέας (καλύτερα ψάρι ή κοτόπουλο) την ημέρα, αφαιρώντας τα αυγά το μεσημέρι.

Για να χάσεις βάρος σωστά, θα πρέπει να τρως πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα για να κρατήσεις το μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλά όλη την ημέρα. Δεν μπορείς να χάσεις βάρος, αν ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται εξαιτίας της πείνας.

Παράδειγμα ημερήσιου προγράμματος για τη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά

To παρακάτω είναι ένα παράδειγμα ημερησίου διατροφικού προγράμματος φρούτων και λαχανικών βάσει αυτού του ιατρικού άρθρου –  πηγή.

Γεύμα 1 – Πρωινό: 2 αυγά (μόνο τα ασπράδια, βραστά), 1 φέτα μαύρο ψωμί και 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι ή μαύρο καφέ

Γεύμα 2 – Δύο ώρες μετά το πρωινό: Άπαχο γιαούρτι με 1 φρούτο της επιλογής σου

Γεύμα 3 – Μεσημεριανό – Δυο ώρες αργότερα: Σαλάτα με βραστά ασπράδια και λαχανικά της επιλογής σου

Γεύμα 4 – Δύο ώρες μετά το μεσημεριανό: Ένα μήλο με τη φλούδα του

Γεύμα 5 – Δύο ώρες αργότερα: Ένα μικρό μπολ με κεράσια ή φράουλες ή βατόμουρα ή ένα φρούτο της επιλογής σου

Γεύμα 6 – 2-3 ώρες πριν τον ύπνο – το τελευταίο γεύμα: Σάντουιτς με μαύρο ψωμί και λαχανικά της επιλογής σου

Μπορείς να χάσεις βάρος γρήγορα, αν πάρεις αυτή τη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά στα σοβαρά. Να θυμάσαι να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία προκαλούν διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα στους ενήλικες. Να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο και μηλόξυδο ή λεμόνι σαν αρτύματα στην σαλάτα κι υποκατάστατο αλατιού. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό και να μην τρως τίποτα μετά τις 8:00 μμ ή 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Η τακτική άσκηση είναι επίσης απαραίτητη για να χάσεις βάρος και να διατηρήσεις την απώλεια βάρους, μαζί με αυτή τη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά.

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

Like-Comment-Share

Related Post