Επιλεγμενα, Νεα, Συμβουλες Υγειας

Επιστροφή στο σχολείο: Πώς να τα πας τέλεια αυτό το χρόνο

επιστροφή στο σχολείο σεπτέμβρης
Posted by

επιστροφή στο σχολείο σεπτέμβρης6/9 – Είτε είσαι μαθητής, φοιτητής είτε γονέας ενός σπουδαστή, πιθανόν να έχεις ένα πράγμα στο μυαλό σου καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά: την ακαδημαϊκή απόδοση. Από τα νήπια μέχρι τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η συγκέντρωση και η εκμάθηση είναι κρίσιμα και σχετίζονται άμεσα με το πόσο επιτυχές είναι το έτος και πόσο λαμπρό δείχνει το μέλλον από άποψη καριέρας.

Ίσως αναρωτιέσαι τι σχέση έχει η ακαδημαϊκή απόδοση με ένα wellness blog.

Η απάντηση; Τα πάντα.

Οι αποδείξεις είναι αδιαμφισβήτητες: η σωματική άσκηση επηρεάζει άμεσα πόσο καλά τα πάει ένας σπουδαστής ακαδημαϊκά.

Η συνεπής καθημερινή άσκηση έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά βελτιωμένη συγκέντρωση, μάθηση και βαθμολογία στις εξετάσεις.

Στο βιβλίο του, Spark, Η Επαναστατική Νέα Επιστήμη της Άσκησης και ο Εγκέφαλος, ο ψυχίατρος του Χάρβαρντ, Δρ John Ratey, αναφέρει μελέτες που καταγράφουν δραματικές αυξήσεις στην ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών όταν αρχίζουν να προσθέτουν την άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Το City Park Collegiate School στην πόλη Saskatoon της επαρχίας Saskatchewan του Καναδά, είναι ένα λύκειο στο οποίο πολλοί μαθητές έχουν τόσο συμπεριφορικές όσο και ακαδημαϊκές προκλήσεις. Αλλά αφού έφεραν διαδρόμους γυμναστικής στην αίθουσα διδασκαλίας και άφησαν τους μαθητές να τους χρησιμοποιούν, τα συμπεριφορικά και ακαδημαϊκά προβλήματα βελτιώθηκαν.

Οι μαθητές ήταν σε θέση να καθίσουν ήσυχοι ακόμα περισσότερο, να συγκεντρωθούν καλύτερα και οι βαθμολογίες άρχισαν να ανεβαίνουν πολύ ψηλά. Σε μόλις τέσσερις μήνες, οι μαθητές άρχισαν να βελτιώνονται ακαδημαϊκά. Το ποσοστό αύξησης της βαθμολογίας τους ήταν ανάμεσα στο 27-36%, συμπεριλαμβανομένων των βαθμών στα Μαθηματικά.*

Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν 20 λεπτά άσκησης κάθε πρωί.

Γιατί η άσκηση προκαλεί τέτοιες σημαντικές αλλαγές; Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να το καταλάβουν, αλλά φαίνεται ότι η άσκηση βοηθά στη δημιουργία νέων νευρικών οδών στον εγκέφαλο, που βοηθούν στην εκμάθηση. Η νευρογένεση φαίνεται επίσης να διεγείρεται από την άσκηση. Η νευρογένεση είναι η διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτά τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα βοηθούν στην οικοδόμηση των νέων νευρικών οδών κατά μήκος των οποίων μπορεί να γίνει η εκμάθηση.*

Το City Park δεν είναι το μοναδικό σχολείο που έχει δει βελτιώσεις στην ακαδημαϊκή και συμπεριφορική απόδοση των μαθητών. Στο Naperville Central High School δυτικά του Σικάγο, παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί, με τους μαθητές να βελτιώνονται δραματικά στην ανάγνωση, στα μαθηματικά**, στη φυσική και στη χημεία.

Το δίδαγμα της ιστορίας; Εάν είσαι μαθητής, φοιτητής, γονέας ενός μαθητή ή ακόμα και ένας δάσκαλος, η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Το να την παραμελείς είναι σαν να σαμποτάρεις το δυναμικό σου και να ανοίγεις την πόρτα για προβλήματα συμπεριφοράς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις μια καλή προπόνηση.

Αντιστάσου στην επιθυμία να παραμελείς την άσκηση για να μελετήσεις περισσότερο τα βιβλία. Ο χρόνος μελέτης σου θα είναι πολύ πιο παραγωγικός εάν τροφοδοτήσεις τον εγκέφαλό σου με άσκηση!

 

Πηγές:

http://impossible2possible.com/modules/baffin/AP%20Word%20Module%202%20-%20Exercising%20your%20Brain.f.pdf

** http://abcnews.go.com/WN/exercise-school-leads-learning/story?id=10371315#.UD-6YKMq4uM

 

Like-Comment-Share

Related Post

%d bloggers like this: