Διαιτα - Διαιτες, Επιλεγμενα

5 εύκολες, γρήγορες κι αποτελεσματικές δίαιτες αδυνατίσματος για γυναίκες κι άντρες

Δίαιτες Αδυνατίσματος
Posted by
δίαιτες αδυνατίσματος5 εύκολες, γρήγορες κι αποτελεσματικές δίαιτες αδυνατίσματος για γυναίκες και άντρες.

Aυτό είναι το καλύτερο και μεγαλύτερο μου άρθρο μέχρι στιγμής, πάνω στη βέλτιστη υγεία, ευεξία και φυσική κατάσταση – αντέχεις να το διαβάσεις όλο;

Οκ, είπα ψέματα: δεν υπάρχουν 5 εύκολες και γρήγορες δίαιτες αδυνατίσματος που να είναι κι αποτελεσματικές. Ο μόνος τρόπος για να πετύχεις μια μόνιμη και σταθερή απώλεια βάρους είναι να καταβάλλεις μια συνειδητή προσπάθεια και να κάνεις σιγά-σιγά μικρές, ουσιαστικές και μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, και σε αυτό θα σε βοηθήσει αυτό το άρθρο. Μιλάω για συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη διατροφή, στη σωματική σου δραστηριότητα, στην ποιότητα ύπνου σου, στον τρόπο σκέψης σου και στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν (σε αυτούς τους 5 τομείς), προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου για την υγεία, το βάρος και τη φυσική σου κατάσταση.

Εννοείται πως αν όχι εύκολες, υπάρχουν διάφορες γρήγορες κι αμφιλεγόμενες δίαιτες αδυνατίσματος που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, έχω γράψει άρθρα σε αυτό το blog για τις περισσότερες από αυτές, όπως είναι η δίαιτα express, η δίαιτα dukan ή δίαιτα ντουκάν, η δίαιτα atkins ή δίαιτα άτκινς, η δίαιτα μεταβολισμού, η πρωτεϊνική δίαιτα κι η δίαιτα αστραπή. Το θέμα όμως είναι ότι καμία δίαιτα δε θα σου δώσει μόνιμες και σταθερές αλλαγές στο σώμα, στο βάρος και στην υγεία σου αν δεν αποκτήσεις τις καθημερινές συνήθειες των υγιών ανθρώπων που έχουν ένα καλό βάρος, ευεξία και καλή φυσική κατάσταση. Έτσι ας αφήσουμε για λίγο να κοιτάμε τα δέντρα και πάμε να δούμε το δάσος…

 

Ό,τι αξίζει, «πονάει», κι είναι δύσκολο…

…το ίδιο ισχύει και με το σώμα και την υγεία των ονείρων σου. Όπως χρειάζεται να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα και να βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε μέρα για να τα διατηρείς υγιή, παρόμοιες συνήθειες θα πρέπει να έχεις και για το σώμα και το βάρος σου. Μόνο που εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά… Για να έχεις το ιδανικό σου βάρος, να είσαι και να φαίνεσαι πραγματικά υγιής, θα πρέπει να σχεδιάσεις τη ζωή σου με έναν τρόπο που η υγεία κι η ευεξία σου να είναι η κύρια προτεραιότητα σου.

Επειδή σήμερα έχουμε πολλά πράγματα κι ανθρώπους που απαιτούν την προσοχή και τη φροντίδα μας, πολλές φορές τυχαίνει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μας είναι αυτό που την κινεί: ο ίδιος ο εαυτός μας. Αν εμείς δε φροντίζουμε τον εαυτό μας, κανείς άλλος δε θα το κάνει για μας και επίσης, δε θα έχουμε τίποτα να δώσουμε στους άλλους, όταν αυτοί χρειάζονται τη βοήθεια μας.

Πρέπει λοιπόν να έχεις ένα ολιστικό πλάνο που να περιλαμβάνει υγιεινές συνήθειες πάνω στους 5 τομείς της ευεξίας: στη διατροφή, στη σωματική σου δραστηριότητα, στην ποιότητα ύπνου σου, στον τρόπο σκέψης σου και στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν.

Πάμε να τα δούμε λοιπόν αυτά ένα-ένα:

 

1. Σωστή διατροφή αντί για δίαιτες αδυνατίσματος

Για μια σωστή διατροφή που θα σε κάνει όχι μόνο να χάσεις βάρος, αλλά και να έχεις ιδανική σωστή διατροφήυγεία, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες είναι καλύτερες από όλες τις δίαιτες αδυνατίσματος που κυκλοφορούν.

 • Θα πρέπει να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα. Τρώγοντας 5-6 μικρά γεύματα, 1 γεύμα κάθε 2-4 ώρες, αντί για 3 μεγάλα γεύματα, θα κρατάς το μεταβολισμό σου ψηλά, και το ορμονικό σου σύστημα στη βέλτιστη κατάσταση για να καίει περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα, πράγμα απαραίτητο για την υγεία του μεταβολισμού σου μακροπρόθεσμα και για να μην ξαναπάρεις πίσω το χαμένο βάρος.
 • Τα πρώτα 2-3 γεύματα της μέρας μπορούν να είναι πλούσια σε “καλούς” υδατάνθρακες, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης (σε μικρές ποσότητες) γιατί χρειάζεσαι την ενέργεια που θα σου δώσουν για τη μέρα σου, και τα 2-3 τελευταία γεύματα να είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, ψάρι και cottage cheese, γιατί καθώς το σώμα σου ετοιμάζεται για ύπνο χρειάζεται τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών για να αναδομηθεί κι όχι τις θερμίδες από τους υδατάνθρακες που θα γίνουν εύκολα λίπος.
 • Θα πρέπει να πίνεις το ελάχιστο 6-8 ποτήρια νερό τη μέρα, διάσπαρτα μέσα στη μέρα. Πίνοντας 1-2 ποτήρια καθαρό νερό 15 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, θα χορταίνεις ευκολότερα, και θα βοηθάς όλα τα συστήματα του οργανισμού σου, συμπεριλαμβανομένου και του μεταβολισμού σου, να λειτουργούν ιδανικά.
 • Κόψε εντελώς τους «κακούς» υδατάνθρακες που γίνονται εύκολα λίπος χωρίς να σου προσφέρουν θρεπτική αξία, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, οι πατάτες, τα άσπρα ζυμαρικά, και τη ζάχαρη – επέλεξε φυσικά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες όπως τη στέβια, και καλούς υδατάνθρακες για τις πρωινές ώρες. Μπορείς όμως και πρέπει να έχεις μια ελεύθερη μέρα τη βδομάδα για να τρως ό,τι έχεις στερηθεί χωρίς να ελέγχεις τα πάντα.
 • Παίρνε ένα καλό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής με μέταλλα με το πρωινό σου γεύμα, για την ισορροπία και τα ευεργετικά οφέλη όλων των θρεπτικών στοιχείων στο σώμα σου.

 

2. Σωστή άσκηση αντί για δίαιτες αδυνατίσματος
 • Η σωστή άσκηση ή γυμναστική δε θα σε κάνει μόνο να χάσεις βάρος κρατώντας το άσκηση και γυμναστικήμεταβολισμό σου ψηλά, αλλά θα σε απαλλάξει κι από τους μυοσκελετικούς πόνους που οφείλονται στην καθιστική ζωή, όπως οι πόνοι στη μέση, πλάτη κι αυχένα και θα σου χαρίσει τη φυσική κατάσταση και το σώμα των ονείρων σου, αρκεί να λάβεις υπόψη σου τις παρακάτω συμβουλές.
 • Αν έχεις Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 (υπολόγισε εδώ το δείκτη μάζας σώματος), πόνους στις αρθρώσεις και δεν έχεις πρόσβαση σε γυμναστήριο, η καλύτερη άσκηση που μπορείς να κάνεις είναι το γρήγορο περπάτημα, μια ώρα τη μέρα, μισή ώρα τις μέρες που δεν έχεις χρόνο, ή ακόμα καλύτερα, δυο μισάωρα τη μέρα. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις κολύμπι, η ποδήλατο.
 • Αν δεν έχεις πόνους στις αρθρώσεις, έχεις δείκτη μάζας σώματος μέχρι και 30, τότε μπορείς να κάνεις ασκήσεις με αντιστάσεις όπως τα βάρη, τα λάστιχα ή το βάρος του σώματός σου για όλο το σώμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, μέρα παρά μέρα, και αερόβια άσκηση όπως ελαφρύ τρέξιμο, ελλειπτικό, ποδήλατο ή κολύμπι τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Ο στόχος είναι να κάνεις μισή ώρα άσκηση τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αν όχι όλες.
 • Η αερόβια ή καρδιοαναπνευστική άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το ελλειπτικό θα πρέπει να γίνεται σε ένα βαθμό έντασης 7/10 για περίπου μισή ώρα τη φορά, 3-5 φορές την εβδομάδα προκειμένου να έχεις τα οφέλη της στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο μεταβολισμό σου. Για να βρεις το δικό σου δείκτη έντασης, απλά ρώτα τον εαυτό σου ενώ κάνεις άσκηση, «πόσο δύσκολο είναι αυτό για μένα από το 1-10;». Αν είναι κάτω από 7, επιτάχυνε ή αύξησε την αντίσταση στο στατικό ποδήλατο ή την κλίση στο διάδρομο, ενώ αν είναι πάνω από 7, κάνε το αντίθετο. Η ένταση θα αλλάζει κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς κουράζεσαι αλλά και καθώς περνάνε οι βδομάδες, γιατί θα αποκτάς περισσότερη αντοχή, έτσι ρύθμιζε την πάντα ανάλογα. Αερόβια άσκηση άνω της μισής ώρας τη φορά είναι άσκοπη και επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
 • Οι ασκήσεις με αντιστάσεις είναι απαραίτητες για να προλάβεις την οστεοπόρωση, να ελαχιστοποιήσεις τους πόνους στις αρθρώσεις, να έχεις μια καλή στάση του σώματος, ένα τονωμένο μυϊκό σύστημα, ένα γρήγορο μεταβολισμό κι ένα καλλίγραμμο και σφικτό σώμα. Είναι πάρα πολλά τα οφέλη των ασκήσεων με αντιστάσεις για να τα γράψω εδώ.
 • Οι διατάσεις ή το stretching, που συχνά παραμελούνται, θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά που γυμνάζεσαι, είτε με αντιστάσεις είτε αερόβια, μετά το ζέσταμα και μετά την προπόνηση, για να φροντίσεις να έχεις ένα καλό εύρος κίνησης σε όλες σου τις αρθρώσεις και να μην τραυματίζεσαι εύκολα στην άσκηση και στη καθημερινότητα. Θα πρέπει να κάνεις μια διάταση για κάθε μεγάλο μυ του σώματος και να την κρατάς για περίπου 15 δεύτερα.

 

3. Καλή ποιότητα ύπνου αντί για δίαιτες αδυνατίσματος
 • Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, την ενέργεια και το βάρος σου.ποιότητα ύπνου
 • Θα πρέπει να φροντίσεις να κοιμάσαι 7-9 ώρες τη μέρα προκειμένου να διατηρείς υψηλά επίπεδα υγείας κι ενέργειας. Λιγότερο ή παραπάνω από αυτό δεν κάνει καλό.
 • Αν κοιμάσαι κάτω από 7 ώρες τη μέρα, θα έχεις ένα ανισόρροπο ορμονικό σύστημα, λίγη ενέργεια, κι έντονη επιθυμία για γλυκά και καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που δε βοηθάει να χάσεις βάρος. Αν κοιμάσαι πάνω από 9 ώρες τη μέρα, θα είσαι ληθαργικός κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Από τη στιγμή που περνάς το 1/3 της ζωής σου πάνω σε ένα στρώμα, το στρώμα σου θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας κι ιδανικό για το βάρος σου. Ένα κλασικό στρώμα δυο όψεων θα πρέπει να αλλάζει πλευρά μια φορά κάθε τρεις μήνες για να μη φθείρεται γρήγορα και να καθαρίζεται επαγγελματικά μια φορά το χρόνο, για να μην πιάνει μούχλα και βρωμιά, πράγμα που προκαλεί αλλεργίες και κακή ποιότητα ύπνου. Ένα καλό στρώμα δεν κρίνεται από την τιμή, αλλά από το αν βολεύει και είναι σωστό για το δικό σου σώμα. Θα σε βοηθήσει ένας καλός πωλητής στρωμάτων σε αυτό. Στη χώρα μας ειδικά έχουμε αφθονία από κατασκευαστές καλών στρωμάτων, έτσι ψάξ’το κι επένδυσε σε ένα καλό στρώμα για σένα.
 • Μια-δυο ώρες πριν τον ύπνο, θα πρέπει να σταματήσεις τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών όπως pc, κινητό και τηλεόραση, η οποία δε βοηθάει για ένα ήρεμο ύπνο.
 • Οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να είναι κλειστές, η θερμοκρασία δροσερή, το παράθυρο ανοικτό κι ο φωτισμός πολύ χαμηλός έως ανύπαρκτος για μια καλή ποιότητα ύπνου. Αν μπορείς να κοιμάσαι χωρίς κλιματισμό και με ανοικτό παράθυρο, είναι το καλύτερο.

 

4. Θετικός τρόπος σκέψης αντί για δίαιτες αδυνατίσματος
 • Ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας επιτυχίας σε όλους του Θετικός τρόπος σκέψηςτομείς της ζωής σου, μετά τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Αν σκέφτεσαι με έναν αρνητικό, απαισιόδοξο ή προκατειλημμένο τρόπο, δεν πρόκειται να έχεις θετικά αποτελέσματα σε κανένα τομέα της ζωής σου. Αν από την άλλη μεριά, σκέφτεσαι με έναν τρόπο θετικό, αισιόδοξο κι ανοιχτόμυαλο τότε το μόνο όριο στα αποτελέσματα σου θα είναι ο ουρανός.
 • Το ξέρω ότι ένας θετικός τρόπος σκέψης είναι ίσως το πιο δύσκολο από όλα αυτά που ζητάω σε αυτό το άρθρο. Η ζωή έχει εξ’ορισμού τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες της, μαζί με τις χαρές και τις επιτυχίες της. Αν όμως εσύ καταβάλλεις μια συνειδητή προσπάθεια καθημερινά, στο να συγκεντρώνεσαι στο πόσο τυχερός είσαι που έχεις όλα αυτά τα πράγματα και τους ανθρώπους στη ζωή σου που θεωρείς δεδομένα, αν συγκεντρώνεσαι στο αποτέλεσμα που θες να πετύχεις αυτό που θες και στο λόγο που το θες σε κάθε σου προσπάθεια κι όχι στα εμπόδια που προκύπτουν, αν είσαι άγρυπνος κάθε μέρα κι αντικαθιστάς κάθε αρνητική σου σκέψη με την αντίθετή της τη θετική, τότε, δε θα υπάρχει τίποτα και κανείς που να μπορεί να σε σταματήσει να πετύχεις αυτό που θες.

 

5. Θετικό ανθρώπινο περιβάλλον αντί για δίαιτες αδυνατίσματος
 • Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν τον περισσότερο χρόνο, είναι μακράν ο μεγαλύτερος Θετικοί άνθρωποιπαράγοντας επιτυχίας σε όλους τους τομείς στη ζωή σου, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της φυσικής σου κατάστασης.
 • Λένε μάλιστα ότι ακόμα και το εισόδημά σου, είναι το μέσο εισόδημα των 5 ανθρώπων που κάνεις περισσότερο παρέα.
 • Αν περνάς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σου με ανθρώπους αρνητικούς, μίζερους κι επικριτικούς, όσο καλές προθέσεις και να έχεις, πάντα θα αποτυχαίνεις με τους στόχους σου.
 • Αν από την άλλη μεριά, περνάς τον περισσότερο σου χρόνο με άτομα θετικά, φιλόδοξα κι υποστηρικτικά ως προς τους στόχους σου, τότε θα φτάσεις τους στόχους σου πολύ γρήγορα.
 • Αν θες να εκμεταλλευτείς στο έπακρον αυτόν τον κορυφαίο παράγοντα επιτυχίας στη ζωή, φρόντισε να βρεις ανθρώπους να κάνεις παρέα που όχι μόνο είναι θετικοί κι υποστηρικτικοί, αλλά που είναι ή που έχουν ήδη αυτό που θες κι εσύ να είσαι ή να έχεις. Έτσι θα έχεις όχι μόνο την υποστήριξη τους, αλλά και τη βοήθεια και τις πηγές τους ως προς τους στόχους σου, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία σου.
 • Ένα απλό παράδειγμα πάνω στην απώλεια βάρους ή αδυνάτισμα: αν οι άνθρωποι που περνάς τον περισσότερο χρόνο είναι υπέρβαροι, τεμπέληδες και τους αρέσει το junk food, τότε οι στόχοι σου για να χάσεις βάρος και να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση θα είναι σχεδόν άπιαστοι, και θα απαιτούν τεράστια δύναμη θέλησης από σένα. Αν από την άλλη μεριά, οι φίλοι σου έχουν ήδη ένα καλό βάρος, κάνουν μια σωστή διατροφή και τους αρέσει η άσκηση, τότε μάλλον δε θα διάβαζες αυτό το άρθρο γιατί κι εσύ θα ήσουν σαν κι αυτούς! Βλέπεις πόσο σημαντικός είναι αυτός ο κανόνας;
 • Έτσι, κάνε μια λίστα με τις προτεραιότητες της ζωής σου που είναι σημαντικές για σένα από εδώ και πέρα και φρόντισε να κάνεις παρέα με ανθρώπους που τις υποστηρίζουν κι αν δεν έχεις ήδη, βρες κάποιους πηγαίνοντας σε μέρη ή παίρνοντας μέρος σε ομάδες και δραστηριότητες που είναι πιθανόν να τους βρεις.
 • Αν έχεις ήδη φίλους που δεν ταιριάζουν με τους στόχους που έχεις για τη ζωή σου, κόψε ή περιόρισε πολύ (αν είναι συγγενικά σου πρόσωπα) το χρόνο που κάνεις παρέα μαζί τους!

 

Δίαιτες Αδυνατίσματος Σύνοψη

Αυτές λοιπόν ήταν οι 5 εύκολες, γρήγορες κι αποτελεσματικές δίαιτες αδυνατίσματος για γυναίκες και άντρες 😉 : σωστή διατροφή, σωστή άσκηση, ποιότητα ύπνου, τρόπος σκέψης κι οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι οτι οι άνθρωποι που έχουν υγιεινές συνήθειες πάνω σε αυτούς τους 5 τομείς δε θα σκέφτονται καν για δίαιτες αδυνατίσματος καθώς θα έχουν ήδη μια άριστη ποιότητα ζωής, που συμπεριλαμβάνει ένα καλό βάρος κι ένα fit σώμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο άρθρο που έχω γράψει μέχρι σήμερα πάνω στην υγεία, την ευεξία και τη φυσική κατάσταση. Εσύ τι λες για όλα αυτά; Θα χαρώ να δω την άποψη ή το σχόλιό σου από κάτω!

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει συνταχθεί με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες πάνω στη διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το άρθρο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και την προσωπική μου γνώμη απο την εμπειρία μου στο χώρο. Για εξατομικευμένες ή μη συμβουλές διατροφής θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο ή διατροφολόγο.

Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μοιράσου το με τους φίλους σου στο Facebook κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί από κάτω!

 

Related Post

%d bloggers like this: